Blik op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Ninove

SORI9182

Ninove, 05/06/2017 –  Open Kerken vzw stelt met trots de 10de editie van de Open Kerkendagen voor. In Ninove was men welkom op zaterdag 3 juni in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. (SR)

Bijna 600 Belgische, Luxemburgse en Franse gebedshuizen van allerlei pluimage zetten hun deuren open. De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Ninove is een van de grootste barokkerken in Vlaanderen. De kerk maakte vroeger deel uit van de  Ninoofse norbertijnerabdij (Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus) en wordt daarom ook wel de abdijkerk genoemd.

Na de verwoesting van de romaans-gotische abdijkerk tijdens de godsdienstoorlogen werd door abt David besloten tot een nieuw kerkgebouw. Hij wou een gotische kerk optrekken zoals gebruikelijk. In die zin werden dan ook de plannen getekend. Doch verder dan plannen en een korte opbouw boven de grondvesten kwam men niet. Het is abt Ferdinand Van der Haeghen (1712-1754) die de kerk liet bouwen. Hij verzamelde fondsen, onderschreef leningen en zorgde voor de voltooiing. Als groot voorstander van de nieuwe stijl wordt het hele gebouw afgewerkt in barok.

(Sophie Richez)