Oudenaardse Adriaen Brouwertaart erkend als streekproduct

ABtaart

Oudenaarde, 06/06/2017 –  Het VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) heeft naast andere klassiekers zoals bijvoorbeeld geutelingen of mattentaarten, ook de typisch Oudenaardse Adriaen Brouwertaart bekroond met het label ‘Vlaams traditioneel Streekproduct’. (PDV)

Schepen van Cultuur Guy Hove: “Iedereen heeft wel al gehoord van de schilder Adriaen Brouwer; de naam van deze kunstenaar maakt integraal deel uit van de Oudenaardse culturele identiteit. Naast het gekende Adriaen Brouwer biertje, bestaat er bijvoorbeeld ook Adriaen Brouwer kaas en een Adriaen Brouwer reus. De man kreeg zelfs een standbeeld in ons stadscentrum. Om zijn uitzonderlijke artistieke talenten in de kijker te zetten, heeft het MOU —het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen— trouwens het ambitieuze plan opgevat om tijdens het najaar van 2018 een internationale tentoonstelling te wijden aan deze Vlaamse Meester. De erkenning van een taartje met zijn naam sluit daar dus perfect bij aan.”

Ook burgemeester Marnic De Meulemeester, bevoegd voor toerisme, is tevreden: “Het vervult mij met trots dat het VLAM de waarde van onze Adriaen Brouwertaart heeft erkend. Onze taart kan dan ook gerust de concurrentie aangaan met andere regionale specialiteiten zoals bijvoorbeeld de geutelingen of mattentaarten: het originele recept dateert reeds uit 1955 en ontstond eigenlijk in de marge van de bierfeesten.”

“In 1954 werden in Oudenaarde namelijk de eerste Adriaen Brouwerbierfeesten georganiseerd en het jaar daarop cre ëerde patissier Albert De Cridts het gelijknamige gebak. Zowel de feesten als de taart zijn lokale tradities die tot op de dag van vandaag nog steeds standhouden.”

Frangipanetaart

De Adriaen Brouwertaart is eigenlijk een zeer klassieke frangipanetaart met een frisse toets door de toevoeging van wat ananas. Het taartje wordt afgewerkt met amandelen en bloemsuiker.

Te verkrijgen in Oudenaarde bij Brood- & banketbakkerij K.Burez, Bakkerij Contreras & Bakkerij Taerwe.