Spectaculaire toertocht Vlaamse Roeiliga vanuit Geraardsbergen

VRL Vlaamse Roeiliga Geraardsbergen  © WimS-107

Geraardsbergen, 12/06/2017 – Op zondag 11 juni vertrok de jaarlijkse Toertocht van de Vlaamse Roeiliga vanuit Geraardsbergen. De VRL organiseert de tocht voor alle roeiclubs in Vlaanderen. (WS)

VRL Vlaamse Roeiliga Geraardsbergen  © WimS-110

Roeien en fietsen

Het was verfrissend en kleurrijk om de lange roeiboten op de kaai van het stadscentrum te zien, met opgetogen roeiers in de juiste outfit er omheen. De zon maakte het plaatje volledig.

‘We organiseren de toertocht jaarlijks voor alle roeiclubs in Vlaanderen’, zegt Guy Haaze als voorzitter van de VRL. ‘Het is de eerste keer dat we naar Geraardsbergen komen. We starten hier en roeien tot Denderleeuw’. Voorbije jaren liep de tocht achtereenvolgens van Gent naar Lokeren, op het Wilhelminuskanaal en ook ’s van Mechelen naar Leuven. Telkens zijn dat roeitochten van 30 à 40 km.

‘We treffen het hier zeer goed met zulk groot ponton’, vulde Haaze aan terwijl de 17 boten het water in gingen.

Er was ook een delegatie van de club die de tocht per fiets aflegt, op het autoloos jaagpad van de Dender.

Gezond roeien

‘De roeisport is een gezonde sport waarbij je een groot deel van je spieren gebruikt. De mensen die vandaag deelnemen zijn natuurlijk geen competitieve roeiers; het is zuiver recreatie.’

Het is niet altijd makkelijk om een geschikt water te vinden. Sluizen vormen soms een obstakel. ‘Sommige sluiswachters moeten twee sluizen bedienen en dan is het wel een beetje wachten. Maar dat kan het plezier van een zonnige tocht niet drukken!’.
De hele zomer lang biedt de VRL een mooi programma van zulke georganiseerde roeitochten, niet enkel op gekend trainingswater, maar ook op andere wateren.

(tekst en foto’s: © Wim Schrever)