Oudenaards wandtapijt ontdekt in Belarus

Tapijt3-Minsk

Oudenaarde/Belarus, 17/06/2017 –  Wij nemen u mee voor een ongewone uitstap naar het onbekende Wit-Rusland of Belarus  waar we tot onze verbazing in het kasteel van Mir een 16de eeuws wandtapijt aantroffen dat uit Oudenaarde afkomstig bleek te zijn. (FDS)

Geen oubollige Sovjet retoriek

Belarus -centrum Minsk

Belarus is oubollige Sovjet retoriek zou je denken, vergis je niet. Onlangs ging er de vergadering van de CORLEAP door, een organisatie van de Regio’s van Europese Unie. Op 23 mei was er een ontmoeting met president Alexander Lukaschanko en Mikhail Myasnikovich van de Belarussische regering. Dit land dat vroeger onder Sovjet heerschappij stond, richt nu ook zijn blik naar het Westen. Volgend jaar hebben er verkiezingen plaats in Belarus.

Wandtapijt uit Oudenaarde ontdekt

Tapijt3-Minsk

Belarus is een veilig en net land, waar we tot onze verbazing in het kasteel van Mir enkele oude wandtapijten van onduidelijke oorsprong aantroffen. De begeleidende tekst die het had over Europese/Belgische/Brusselse wandtapijten zette ons aan tot meer onderzoek.

Bij navraag aan doctor mevrouw De Meûter, weten we nu welke tapijten uit Brussel komen en welke uit Oudenaarde. Ook de eeuw waarin ze geweven werden is nu bekend. Het oudste wandtapijt komt uit Oudenaarde en dateert uit de 16-de eeuw.

Inmiddels werd de betrokken toeristische dienst in Belarus op de hoogte gebracht van de juiste gegevens.

Het avontuur begint in Charleroi

BELARUS-Belavia

Naar Belarus vlieg je met Belavia, de offici ële luchtvaartmaatschappij van Belarus. Er is geen visum, enkel een geldig paspoort nodig als je voor maximum 5 dagen langs Minsk Airport het land binnenkomt. Met een identiteitskaart kom je het land niet in. Naargelang het seizoen kost een reis heen en terug van Charleroi naar Minsk 180 euro.

Tot onze verbazing werd tijdens de 2.20 uur durende vlucht warm eten opgediend, perfecte service aan boord, zonder dat men de passagiers lastig valt met allerlei andere zaken. Tijdens de vlucht komen de hostessen een formulier overhandigen dat je in tweevoud invult.

Nog een bijzonderheid, als je een reis- en bijstandsverzekering hebt, vraag dan uitdrukkelijk aan de verzekering om een in het Engels opgemaakt attest af te leveren. Op dit attest moet uitdrukkelijk het bedrag van medische tussenkomst staan, de mogelijkheid tot repatri ëring en de vertegenwoordiger van de verzekering in Belarus.

Heb je dit niet dan koop je bij aankomst in Belarus vooraleer de douane en paspoortcontrole door te gaan, een ziekteverzekering die je 2 Belarussische roebel of 1 euro per dag kost.

Naar Minsk

Belarus-regeringsgebouwen

Na passage aan de controlediensten in het nieuwe luchthavengebouw, gingen we op zoek naar een kantoor van een telefoonmaatschappij. Vraag het aan de plaatselijke gids, op een bovenverdieping van Minsk Airport bevindt zich een kantoortje waar je 3 euro betaalt voor een prepaid simkaart met 9 Gigabyte aan data.

Handig om overal je e-mails te raadplegen en te bellen langs Viber, Whatsapp of Skype. De app Viber voor internetbellen werd trouwens in Belarus ontwikkeld. De luchthaven ligt op 30 km van Minsk midden de natuur. Hoofdstad Minsk is bereikbaar langs een modern goed uitgerust wegennet.

Naar Belarus en Minsk ga je op ontdekking van alles wat er in dit te weinig gekende land voorhanden is. Bekijk er de leefomstandigheden en bewonder er hoe land en bevolking de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog zijn te boven gekomen.

Land van meren en riviertjes

 

Belarus is vlak met enkele heuvels, 28.000 riviertjes en ongeveer 11.000 meren. Het land heeft 9.500.000 inwoners op een oppervlakte die bijna 7 keer zo groot is als Belgi ë. Minsk met zijn 2.000.000 inwoners is een moderne goed uitgeruste en vooral veilige stad waar je zowel overdag, ‘s avonds als ‘s nachts volkomen veilig de straat op kunt.

Het platteland met landbouwbedrijven ontvolkt, jongeren trekken naar de stad. Ongeveer 40% van het land bestaat uit bossen, de rest is landbouwgrond, heide en moeras. De grootste oerbossen van Europa bevinden zich in Belarus, met bizons en lynxen.

Veenbessen of cranberries groeien in grote hoeveelheden op de vele heidegronden. Dit noordelijk gelegen land ondervindt ook de gevolgen van de klimaatverandering. Van 3 maanden sneeuw vroeger, zijn er dit nu minder dan 2 maanden. Inwoners van Belarus hebben de indruk dat de seizoenen opschuiven, het wordt warmer.

Hotel en stad

Belarus-oktoberstraat2

 

Wij logeerden in het Renaissance hotel, ideale uitvalsbasis voor verkenning. Het 11 verdiepingen tellende hotel heeft 267 kamers en is vooral bekend bij buitenlanders. De prima kamers zijn voorzien van alle comfort, de algemene faciliteiten met zeer goede Wi-Fi connectie en het Engels sprekende personeel dragen ertoe bij. Een uitstekende keuken en royaal ontbijt vervolledigen het plaatje.

Alle bezienswaardigheden in deze moderne stad opsommen zou ons te ver leiden. Minsk is nieuw, in de Tweede Wereldoorlog werd meer dan 80 % van de stad vernield door de nazi’s en kwam 1 op de 3 inwoners om het leven. In de stationsbuurt kun je het dagdagelijkse leven gadeslaan, wandel ook in de buurt van het parlement waar de mooie rode bakstenen kerk zich bevindt en ondergronds winkelcentrum.

Belarus-Cambrinus

Het meest verrassend in het centrum van de stad is groen en water. Aangrenzend is er de voetgangerszone met bars en eetgelegenheden. Bezoek zeker de sympathieke Cambrinus bar in dit verkeersvrij centrum van Minsk.

Belarus-maaltijd

Een wodka betaal je in de meeste bars minder dan 1 euro, voortreffelijk inlands bier kost 1 euro voor een halve liter en wil je enkele schotels etenswaren dan betaal je voor een gezelschap van 10 personen met inbegrip van drank 11 euro per persoon. Bezoek ook Oktoberstraat, met zijn kunstige graffiti, hippe bars en jeugdig volkje. De wagens die je er ziet rijden, moeten in niets onderdoen voor het Belgisch wagenpark.

Het leven in Belarus

Belarus-platteland

De winkels zijn goed voorzien van allerlei waren, fors goedkoper dan in Belgi ë. Als referentie voor de snelle hap nemen we een compleet MacDonalds menu dat 6 roebel kost, omgerekend 3 euro. Een fles wodka van 75 cl koop je voor 4 tot 5 euro.  We vernamen dat voor verwarming, verlichting, televisie, telefoon en internet samen, per wooneenheid minder dan 50 euro per maand dient betaald.

Daartegenover staan de netto maandlonen, arbeiders, bedienden en leerkrachten verdienen 350 euro, ingenieurs 500 euro en directeurs en geneesheer-specialisten 1000 euro. Het pensioen zou 200 euro per maand bedragen. De bevolking is vriendelijk en vooral de jongeren die aan de universiteiten of hogescholen studeren en perfect Engels kennen, verstrekken graag informatie over hun land.

Belarus-joden

Belarus telt 65% orthodoxen, 30% katholieken, 5% joden en weinig tot geen moslims. Opvallend is de eerbied en het respect voor de slachtoffers van de oorlog, dit leeft nog sterk in heel het land met veel monumenten met eeuwige vlam. In centrum Minsk staat het aangrijpende monument voor de Joden uit Belarus die massaal uitgeroeid werden de nazi’s. We troffen er een treurende joodse vrouw, bijna gans haar familie werd vermoord.

Interessant buiten Minsk

Belarus-kasteel Mir

Belarus heeft veel te bieden, vooral de kastelen van Mir en Nesvizh zijn een bezoek overwaard om meer te begrijpen over land en verleden. Het kasteel van Mir evolueerde van verdedigingskasteel naar verblijfsoord met zijn 5 torens. Vier torens zijn van gelijke hoogte voor de vier zonen van de kasteelheer, de vijfde toren is veel hoger om de macht en het gezag van de vader te benadrukken. In dat kasteel hingen enkele wandtapijten, waarbij we de juiste oorsprong en eeuw waarin ze vervaardigd  weren konden vernemen bij terugkeer in Belgi ë.

Interessant ook hoe dit kasteel verwarmd werd, met reuze betegelde haarden aan drie kanten zichtbaar, de vierde zijde was de kant langs waar de bedienden hout in de stookhaard plaatsten zonder dat ze de luxueuze vertrekken konden betreden. Het kasteel diende in de Tweede Wereldoorlog als getto voor de Joden, 1500 Joden werden er vermoord.

Door toedoen van Osphald Rufaisen die als vertaler door de nazi’s werd aangesteld, konden uiteindelijk nog ongeveer 200 joodse ter dood veroordeelden ontsnappen. Bezoek ook het imposante kasteel van Nesvizh met prachtige zalen in een rustige groene omgeving. In Brest een andere grote stad van Belarus is er voor de treinliefhebbers een interessant museum met tal van stoomlocomotieven.

Belarus-tequila bar

Het andere toerisme

Een zaak vonden we spijtig tijdens onze Belarustrip. De vermaarde fabriek van gigantische trucks die gebruikt worden in de mijnbouw overal ter wereld, kregen we niet te zien. Belaz trucks wegen tot 130 ton en kunnen zelfs tot 450 ton vervoeren. De kleine trucks van dit merk nemen deel aan de legendarische Paris-Dakar.

Belarus is gekend voor zijn tractoren en machinebouw, niet voorzien van de allerlaatste snufjes, maar degelijk robuust materiaal. Medisch toerisme is sterk in opmars in Belarus. Zoals de Belgen zich in Nederland goedkopere geneesmiddelen aanschaffen, is er een sterk groeiend medisch toerisme in Belarus, met pati ënten uit gans de wereld maar vooral uit de USA.

Een nieuw kniegewricht plaatsen kost in de USA 34.000 dollar, in Belarus 4.800 dollar alles inbegrepen. Implantatie van tanden is 3 keer goedkoper dan in Europa. Om van sekse te veranderen in een priv é kliniek in Belarus betaalt men tussen 15.000 en 25.000 dollar, in de USA kost dit makkelijk 150.000 dollar.

Nuttige contacten

www.belarus.travel

www.facebook.com/belarusofficial

www.renaissance-minsk.by , voor hotel

www.renaissance-minsk.com , voor hotel

www.medtravelbelarus.com voor medisch toerisme

www.gambrinus.by voor een uitstekende bier- en wodkabar

Zoek ook op Google naar informatie over reisbureaus in Belarus   : Viapol, Primetour, Vokrug Sveta en Vneshintourist.

Met dank aan Luchthaven Charleroi, Belavia,   en Toerisme Belarus.

 

(FDS)