Zottegem heeft tijdens vakantieperiode extra aandacht voor dierenwelzijn

fullsizerender.jpg

Zottegem, 28/06/2017 – Schepen voor Dierenwelzijn Kurt De Loor heeft een affichecampagne klaar waarmee dierenwelzijn tijdens de vakantieperiode extra onder de aandacht zal gebracht woorden. (PDV)

“Met de zomervakantie voor de deur wil Zottegem dierenwelzijn extra onder de aandacht brengen. Zo willen we vermijden dat huisdieren achtergelaten worden als hun baasjes op reis vertrekken of bij warm weer achtergelaten worden in de wagen. Bij mooi weer kan de temperatuur in de auto immers snel oplopen. Om hondeneigenaren hierop attent te maken, rollen we samen met de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn een affichecampagne uit. Daarop is een hond te zien die recht uit de oven komt,” laat Zottegems schepen voor Sociale Zaken en Communicatie weten. “Vorige week nog moest de Zottegemse politie uitrukken om een hondje te bevrijden uit een hete wagen aan het station van Zottegem. Met deze affichecampagne willen we dergelijke situaties in de toekomst voorkomen.”

“Het achterlaten van een hond in een auto bij warm of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben voor onze trouwe viervoeters,” laat Kurt De Loor weten. “Honden kunnen immers niet zweten en kunnen enkel afkoelen via hijgen en via hun voetzolen. Dat maakt dat zelfs een korte periode in een warme wagen al snel gevaarlijk kan zijn. Bij een buitentemperatuur van 30 graden, bereikt de temperatuur in de wagen na tien minuten al 40 graden, na 30 minuten bijna 50 graden. Vooral honden met korte neuzen zoals Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen meer risico op oververhitting. Met de affichecampagne willen we hondenbaasjes met de zomervakantie in zicht alert maken op de gevaren van het achterlaten van hun viervoeters in de wagen.”

Wie zelf graag een affiche wil voorhangen en zo hondenbaasjes mee attent wil maken op het feit dat ze hun hondje niet in een warme wagen mogen achterlaten, kan vanaf nu terecht aan de balie van het Sanitary of in het Sociaal Huis.

Schepen voor dierenwelzijn

“1 op 5 gezinnen houden één of meer honden en iets meer dan 1 op 4 gezinnen heeft minstens één kat. In totaal lopen er in Vlaanderen 770.000 honden en 1,16 miljoen katten rond. sp.a Zottegem wil dat ook onze Egmontstad de volgende legislatuur extra inzet op dierenwelzijn. Een schepen van Dierenwelzijn die een dierenwelzijnsbeleid uitbouwt en dit van nabij opvolgt kan hierin het voortouw nemen.”

“95 steden en gemeenten hebben al een schepen in hun rangen die de bevoegdheid Dierenwelzijn behartigt. Dat moet in Zottegem ook zo worden. De schepen van Dierenwelzijn kan de inwoners sensibiliseren en informeren zodat de gezinnen twee keer nadenken voordat ze bijvoorbeeld een huisdier in huis nemen of een diervriendelijk zwerfkattenbeleid verder uitstippelen.  Hij of zij kan door middel van een informatiecampagne de burgers beter bekend maken met onder meer de inspectiedienst dierenwelzijn van de federale overheid, de omliggende asielen, dierenhotels en ook zorgen voor info en preventie. Inwoners kunnen ook gesensibiliseerd worden om bijvoorbeeld een oogje in het zeil te houden of dieren tijdens de warme zomerdagen voldoende drinkwater en beschutting hebben.”