Heraanleg Zottegemsesteenweg. Einde van een lijdensweg!

19401352_10211494338666889_579308773_o (1)

Zottegem/Zwalm, 15/07/2017 – Op 19 augustus starten het Agentschap Wegen en Verkeer, Farys, Aquafin en de gemeente Zwalm met de heraanleg van de Zottegemsesteenweg (N454) in Zwalm. De weg wordt (uiteraard!) vernieuwd, er komen nieuwe fietspaden en ook een faunapassage. De werken zullen tot eind 2018 duren. Vanaf 29 augustus tot oktober 2018 is de Zottegemse Steenweg afgesloten voor alle verkeer. (PDV, foto’s PV)

 

Wat houden de werken in? (lees het bericht van het    Agentschap Wegen en Verkeer)

vlaanderen_is_wegenenverkeer_vol

Tussen het kruispunt ‘Den Os’ en de Zwalmbeek komt er een nieuwe rijweg in asfalt, nieuwe vrijliggende fietspaden in beton. Aan het kruispunt zijn de fietspaden aanliggend. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel. Tussen de Zwalmbeek en de spoorweg wordt de rijweg vernieuwd.

Heraanleg N454

Tussen het kruispunt ‘Den Os’ en de Zwalmbeek komt er een nieuwe rijweg in asfalt, nieuwe vrijliggende fietspaden in beton. Aan het kruispunt zijn de fietspaden aanliggend. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel. Tussen de Zwalmbeek en de spoorweg wordt de rijweg vernieuwd.

TDP tbv communicatie

Aandacht voor groen en faunapassage

Aan de noordzijde van de Zottegemsesteenweg wordt een nieuwe bomenrij geplant. De oude bomen waren ziek en worden in augustus verwijderd. Aan  de Zwalmbeek komt er een faunapassage onder de steenweg.  Op die manier kunnen allerlei dieren (dassen, vossen  en andere ) veilig de weg passeren.

n454_18800-18900-zwalm_vernieuwen-van-een-duiker_communicatie.jpg

Wanneer?

Op 19 augustus start de aannemer met voorbereidende werken. Daarna, vanaf 29 augustus gaan de nutsmaatschappijen aan de slag tot het einde van dit jaar. Na de herfstvakantie starten ook de werken aan de weg. Het einde van de werken is voorzien eind 2018.

Fasering

Voorbereidende fase (van 16 augustus tot 28  augustus)

De zieke bomen (essenziekte) worden gerooid.  Na heraanleg wordt een nieuwe bomenrij aangeplant.
De Zottegemsesteenweg wordt niet afgesloten. Het verkeer kan beurtelings langs de werfzone passeren.

Nutswerken (vanaf 29 augustus tot februari 2018)

Synductis start met graven van sleuven en aanleggen van nieuwe leidingen (elektriciteit, gas,…). Ze starten vanaf de Zwalmbeek tot aan de Machelgemstraat (van 29 augustus tot half november). Daarna schuiven ze op en werken ze vanaf eind september tot februari 2018 tussen de Machelgemstraat en de Huttegemstraat. Vervolgens werken ze tussen de Huttegemstraat en het kruispunt ‘Den Os’ van  november tot februari 2018. Vanaf 29 augustus gaat de Zottegemsesteenweg dicht, de werken aan de weg starten van zodra de eerste nutswerken klaar zijn.

Fase 1: 6 november tot maart 2018

We starten met de heraanleg van de steenweg van Zwalmbeek tot Machelgemstraat (inclusief  Machelgemstraat). Deze fase loopt samen met fase 2 en 3 van nutswerken
Kruispunt Huttegem blijft beschikbaar voor bewoners Zottegemsesteenweg

Fase 2: maart 2018 tot juni 2018

De aannemer werkt  van Machelgemstraat tot Huttegemstraat.
Kruispunt Machelgemstraat open, kruispunt Huttegem open

Fase 3: juni 2018 tot oktober 2018

We werken van Huttegemstraat tot kruispunt Den Os.
Kruispunt Huttegemstraat dicht, Den Os steeds open.

Hoe rijdt het verkeer?

  • De Zottegemsesteenweg gans de periode van de werken (vanaf 29 augustus tot oktober 2018)  is afgesloten voor alle verkeer.
  • Bestemmingsverkeer voor de aangelanden blijft wel mogelijk.

Autoverkeer

  • Het verkeer rijdt in beide richtingen om via Zuidlaan/Noordlaan, Hundelgemsebaan, Provinciebaan en de Elenestraat.

Fietsers

Fietsers rijden om via de Vijflindenlaan, Sint-Annastraat, Kamperstraat, Machelgemstraat, Bostmolenstraat en de Slijpstraat.

Openbaar vervoer

De bussen rijden vanaf 29 augustus in beide richtingen omrijden via N415 Zuidlaan/Noordlaan, N46 en Beugelstraat. Voor meer informatie over de omleidingen van de Lijn ga naar  www.delijn.be

Bereikbaarheid en minder hinder

  • We werken in fasen zodat steeds minimum 1 kruispunt (Huttegemstraat of Machelgemstraat) open kan blijven voor bewoners
  • Bestemmingsverkeer en parkeren is steeds mogelijk in de fasen dat er niet in uw zone wordt gewerkt
  • Bestemmingsverkeer en parkeren is mogelijk voor en na de werkuren of in overleg met de aannemer

Communicatie

Wij willen u graag goed informeren over wat de heraanleg inhoudt en hoe de werken zullen verlopen. Dit doen we via verschillende kanalen:

  • De infovergadering vond  plaats op donderdag 29 juni 2017. U vindt de presentatie rechts bovenaan deze pagina.
  • Bewonersbrieven: Bij elke fasewissel zullen we alle bewoners en handelszaken in de werfzone  informeren met een brief.  De aannemer zal ook bussen als uw oprit of garage tijdelijk niet bereikbaar is.
  • Hou deze webpagina goed in de gaten. Wijzigingen in de planning of fasering, kunt u hier steeds terugvinden.

 

(Pieter De Valkenaere, foto’s Philippe Velghe, bron Agentschap Wegen en Verkeer)