Micro-bibliotheken in Horebeke

3004916-9eddd88c1f53ee631412dfba13bcb55c

Horebeke, 16/07/2017 –  Met de steun van jeugdschrijver Marc De Bel pakten de afdelingen van Groen in Horebeke, Brakel en Maarkedal (HoBraMa) uit met een project dat jong en oud zal aanspreken, de HoBraMa Microbibs. Dit zijn kleine bibliotheekjes die in de openbare ruimte te vinden zijn en waar mensen boeken kunnen uitwisselen. (BB)

Het startschot werd gegeven in Horebeke, met de plaatsing van microbibs bij de drie kerken die de gemeente rijk is. Samen vormen ze een leuke wandeling in het hart van de Vlaamse Ardennen. Voorzitster Claire Vanhoutte: “Nu er overal alleen maar bespaard wordt en sommige gemeenten hun bibliotheken sluiten, willen wij met HoBraMa Microbib cultuur en natuur verenigen. Wat is er toffer dan boeken met elkaar delen en lezen in de natuur?”

Groen HoBraMa verwacht dat het concept vanzelf uitbreiding zal kennen ten gevolge van enthousiaste mensen in de streek die mee gaan doen. “Een mooi voorbeeld ook van deeleconomie,” vervolgt Vanhoutte, “en we zijn erg blij dat schrijver Marc De Bel bereid is peter van het project te zijn”. Meteen waren deze microbibs enkele boeken rijker.

Per microbib is er een verantwoordelijke aangesteld zodat alles een beetje in het oog wordt gehouden. Het kastje in de protestantse enclave Korsele leek al te klein door de toevloed van boeken. Na toespraken van Petra De Sutter, Marc De Bel en Filip Hebbrecht werd het glas geheven op deze realisatie. Voor Marc De Bel moest er nog een handtekensessie af want er kwam ook heel wat jong volk opdagen.

(Bert Broos)