Uniek: professionele sportploegen met uitsluitend diabetici

20257711_1073249972805262_1853352602_o

Wielrennen, 23/07/2017 –  Team Novo Nordisk is een internationaal Sportteam met wielrenners, triatleten en hardlopers Die allemaal diabetes hebben. Het team wordt aangevoerd door ’s wereld eerste professionele wielerploeg die uitsluitend bestaat uit wielrenners met diabetes en omvat ook een dameswielerploeg, beloften, junioren,
veldrijders en mountainbikers, een team hardlopers en triatleten en een team wielrenners met diabetes type 2. (RS)

Iris Hofman ( 16 jaar, diabetes type 1 sinds vijf jaar ) is een talentvolle wielrenster. Ze is geselecteerd voor een trainingsstage deze zomer bij het profwielerteam Novo Nordisk in Amerika. Dit wielerteam bestaat uit uitsluitend mensen met diabetes type 1. Reden voor ons om haar te vragen iets over zichzelf te vertellen.

Hoe combineert Iris haar diabetes type 1 met topsport?

“Tot mijn 12 é was ik een gezond meisje en maakte ik mij helemaal niet druk om mijn gezondheid. Helaas veranderde dit in de zomer van 2012 toen ik net 13 jaar was geworden. Ik begon mij erg slecht te voelen. Ik was dagenlang moe, dronk erg veel en moest telkens naar het toilet. Op een gegeven moment werd het zo erg dat ik er zelf rekening ging mee houden, ik ging nergens meer heen waar geen toilet was of waar ik
geen water kon kopen. Toen ging het mijn ouders opvallen en gingen zij zich zorgen maken… Een vriend van mijn tweelingbroer heeft al vanaf zijn geboorte diabetes type 1, en mijn moeder had zijn moeder uitgelegd wat er aan de hand was met mij. Zijn moeder twijfelde ook, daarom deden we een vingerprik pm te kijken of het geen diabetes was. Maar helaas was dit wel het geval en zat ik op 28,5 mmol/L. We zijn toen gelijk naar het ziekenhuis gegaan, die avond hoorde ik voor het eerst dat ik diabetes type 1 had.
Op dat moment had ik geen flauw idee wat het inhield. Maar dat is nu wel anders…”

“Het eerste jaar was erg pittig. Ik ging dat jaar naar de eerste klas van de middelbare school, waar alles nieuw was voor mij en dan ook nog mijn diabetes. Ik moest veel leren over wat diabetes precies was en wat je hier voor moet doen. Al snel ben ik over gegaan op een insulinepomp, omdat ik her meer voordelen in zag. Ik ben nog steeds blij met deze keuze. Ik had vroeger altijd wielrennen gedaan. Nadat ik mij weer steeds fitter ging voelen, besloot ik om opnieuw aan wielrennen te doen. Dat bleek in het begin toch iets lastiger te zijn dan verwacht.”

“Natuurlijk wist ik dat sporten en diabetes erg lastig zou zijn, maar ik het tegendeel bewijzen! Samen met mijn broer hebben we trainingsschema’s op gesteld. De eerste maanden was het veel leren en dan vooral mijn lichaam leren kennen. Elke week heb ik contact met mijn diabetesverpleegkundige. Hij begeleidt veel sporters met diabetes type 1. We spreken al mijn trainingen door; wat ging er goed en wat slecht? Zodat ik hier van kan leren. Bij elke training noteer ik een aantal dingen, zodat ik later altijd
kan zien wat ik bij welke training gedaan heb.”

En zo leer je wat je volgende training anders kan doen?

“Ja, bijvoorbeeld wat mijn advies van mijn insulinepomp is en hoeveel insuline ik daadwerkelijk geef, wat ik tijdens training doe, of wat ik tijdens de training eet. Dit zijn allemaal dingen die een rol spelen bij het wielrennen in combinatie met mijn diabetes type 1. Ik vind het soms lastig om hier allemaal rekening mee te houden. Maar tegelijkertijd geeft het mij extra motivatie o mijn best hiervoor te doen. “Natuurlijk heb ik dagen dat mijn bloedsuiker te hoog is en dat ik die dag niet kan trainen, maar dit is iets wat ik geaccepteerd heb. Dank zij de goede hulp van diabeter en mijn trainer voel ik me nu superfit! Natuurlijk heb ik dagen dat mijn bloedsuiker te hoog is, en dat ik die dag niet trainen, maar dit is iets wat ik geaccepteerd heb en dat altijd zo zal blijven. Zelf al doe je super je best. Maar dan kijk je altijd naar de momenten waarop het wel luky en naar de doelen die ik wil bereiken.”

“Ik vertrek a.s. Dinsdag naar Amerika om een kijkje te nemen bij het Team Novo Nordisk. In dat profwielerteam rijden alleen maar mensen die diabetes type 1 hebben, op topsportniveau. Hier hoop ik veel te leren!

Iris veel succes in Amerika, en hou ons op de hoogte!

Later meer hier over…

(Iris Hofman, Schietecatte Rudy)