Lezersbrief: ongerustheid bij scholieren en ouders

20049021_10211721797953229_1761360761_o-1

Zwalm – Zottegem, 07/08/2017 – In augustus starten de langverwachte werken van aan de Zottegemsesteenweg. Uit de lezersbrief hierna valt af te leiden dat die werken zorgen voor ongerustheid bij scholieren en ouders. (BB, foto’s PV)

Werken aan Zottegemse Steenweg zorgen voor grote ongerustheid bij scholieren en ouders De vakantie is nog maar goed half maar er heerst grote ongerustheid bij de nakende werken aan de Zottegemse Steenweg. Veel ouders uit het Zwalmse vragen zich af hoe hun scholieren op school kunnen geraken. Vandaar deze lezersbrief en oproep.

De Lijn lijnt af

Paniek bij ouders van scholieren langs het Lijn-traject 41 en 23/24. De opening van de scholen nadert en tientallen ouders en scholieren weten nog altijd niet hoe ze in september, en misschien zelfs anderhalf jaar nadien, naar school in Zottegem en omstreken kunnen. Er zijn diverse, hoognodige, wegenwerken gepland. De Lijn blijft doof en stom over de plannen, als die er al zijn. De chauffeurs weten van niets en de oudere reizigers die net hun jaarabonnement vernieuwden, zitten met grote vragen. Binnenkort beginnen eindelijk de werken aan de Zottegemse baan tussen Den Os en de Zwalm. Eindelijk, de putten en bulten van dat stuk weg hebben honderden automobilisten en busreizigers jaren doen afzien. Maar hoe zit het met het openbaar vervoer tijdens de werken? Een open vraag. Nochtans zegt het Agentschap Wegen en Verkeer dat De Lijn al een tijd op de hoogte is van de werken. Ouders die achter nieuws aan gaan, zijn er tot nog toe aan voor de moeite. Enkele grootouders gaan er al vanuit dat zij minstens anderhalf jaar De Lijn zullen vervangen. Volgens plannen bezorgd door Wegen en Verkeer zullen er immers zeer veel haltes lange tijd buiten dienst zijn en is er geen vervanging voorzien. De kinderen in de winter dan maar met de fiets naar het station van St Denijs Boekel of Munkzwalm sturen? En dan nog 45 minuten in Zottegem rondlopen? Er zijn de scholieren en hun ouders. Er zijn ook de andere busgebruikers die regelmatig of occasioneel van openbaar vervoer afhangen, zeker 65-plussers die voor de bank, de post, de winkels… op de bus zijn aangewezen. Vandaar ook onze oproep tot al wie gezag draagt (gezagsdragers) zich met de zaak bezig te houden. Gemeentebesturen van Zwalm en Zottegem, het gaat om uw burgers. Schoolbesturen, het gaat om uw leerlingen. Laat hen niet in de steek, het gaat hier om erkende rechten: op openbaar transport en vooral op onderwijs in normale omstandigheden.

Contact: Tania Gevaert — tel 0475 781454 mail: geert.boeren@hotmail.com

(Bert Broos, foto Philippe Velghe)