“Zottegem speelt in de champions league van de ouderenzorg”

CL ouderenzorg 2

Zottegem, 31/08/2017 –  “De laatste tien jaar heeft Zottegem een echte metamorfose ondergaan op het vlak van ouderenzorg en seniorenbeleid,” dat laat Zottegems OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken, Kurt De Loor weten.

CL ouderenzorg 3

 

“De voorzieningen werden sterk uitgebreid en vernieuwd. Tegen alle tendenzen in zijn we als lokaal bestuur in Zottegem blijven investeren in betaalbare en kwalitatieve ouderenzorg. Naast de verschillende private initiatieven hebben we ook het openbare aanbod de laatste jaren sterk uitgebreid en vernieuwd, op die manier houden we ouderenzorg in onze Egmontstad betaalbaar en toegankelijk. Een bewuste politieke keuze. Waar Zottegemse senioren vroeger enkel de keuze hadden tussen thuis blijven wonen of naar een woonzorgcentrum verhuizen, hebben ze nu een breed palet aan mogelijkheden. Zo opende bijvoorbeeld een jaar geleden dagverzorgingscentrum Egmont en lokaal dienstencentrum Egmont. Ze blijken een schot in de roos.”

Je kan er niet naast kijken, de Egmontstad onderging de laatste tien jaar een echte metamorfose als het gaat om ouderenzorg. “We zijn vandaag het voorbeeld in de regio als het gaat om innovatieve en kwalitatieve ouderenzorg. Als stadsbestuur hebben we er bewust voor gekozen om te blijven investeren in seniorenbeleid in onze stad en dat tegen de tendens in. Ook private partners zoals Armonea, Senior Living Group en De Bron hebben Zottegem de voorbije jaren gevonden en startten hier initiatieven op. Een perfecte mix tussen publieke en private ondernemingen die ervoor zorgt dat er voor alle senioren wat wils is in de Egmontstad, afhankelijk van welke zorgen ze op dat moment nodig hebben.”

CL ouderenzorg 1

Kurt De Loor: “De senior vandaag is niet meer de senior van pakweg tien tot twintig jaar geleden. Ze zijn vaak nog veel actiever, blijven langer thuis wonen, willen zelf de regie van hun oude dag in handen houden en verwachten zorg op maat. Daar hebben we de laatste 10 jaar sterk op ingezet. Vroeger had je als senior niet veel keuze. Ouderen kwamen in het woonzorgcentrum terecht vaak na een kwalijke val thuis en een ziekenhuisopname, er was geen andere optie. De laatste jaren hebben senioren in onze stad een breed palet aan mogelijkheden. Actieve senioren kunnen bijvoorbeeld terecht in het lokaal dienstencentrum. Wie graag nog thuis wil blijven wonen maar overdag zorgen nodig heeft kan terecht in het dagverzorgingscentrum, wie ook graag ‘s nachts beroep doet op verzorging kan opteren voor een assistentiewoning of een woning in het woonzorgcentrum. Vroeger hadden ze die keuzemogelijkheden helemaal niet.”

Innovatief seniorenbeleid!

“We zijn in Zottegem steeds blijven innoveren. Zo stampten we een uniek zorgnetwerk (ZoZo) uit de grond waar alle zorgverleners die actief zijn in Zottegem elkaar ontmoeten en waar we samen antwoorden zoeken op nieuwe zorgvragen in onze stad. Dat is uniek in Vlaanderen. Ook het project rond ‘Dementievriendelijk Zottegem’ kreeg heel wat weerklank v ér buiten de Zottegemse stadsgrenzen. Bovendien rolden we ook voor Zottegemse mantelzorgers een heel breed pakket aan initiatieven uit. Ze kunnen elkaar oa. ontmoeten op praatcaf és en kregen een brochure met info op maat van Zottegem. Ook de verjaardagsbezoekjes bij 85- en 90-jarigen zijn vrijwel uniek in Vlaanderen. We mogen daar gerust fier op zijn.”

Nieuw LDC Egmont: 720 bezoekers en 180 activiteiten op één jaar!

Iets meer dan een jaar terug opende Lokaal Dienstencentrum Egmont de deuren. Centrumleider Saska De Smet: “Met 720 individuele bezoekers, 180 activiteiten en 28 cursussen merken we dat

Zottegem echt zat te wachten op dit initiatief. Van informatieve activiteiten zoals infonamiddagen over dementie en praatmomenten voor mantelzorgers tot bierdegustaties, filmnamiddagen, bewegen op muziek of cursussen Spaans, computer en tablet en make-up en manicure. Er is voor ieder wat wils. Het aanbod is echt heel erg uitgebreid. Ook wie een vraag heeft over het zorgaanbod in Zottegem kan hier terecht.”

PDV_Opening LDC 5

Nieuw DVC Egmont: zorgen eindigen waar passie begint

“Dagverzorgingscentrum Egmont is de oplossing voor mensen die thuis willen blijven wonen, maar die overdag ook beroep willen doen op de beste zorgen en een ruim aanbod aan activiteiten. Zo willen we ook mantelzorgers die dag en nacht klaarstaan om hun moeder, vader, partner of kennis op te vangen en daarbovenop een job en een gezin trachten te combineren, de mogelijkheid bieden om even te pauzeren en de zorgen overdag even door te geven.” zegt De Loor.

Coördinator van dagverzorgingscentrum Egmont, Rebecca De Nijs, is alvast tevreden met het eerste werkjaar. “We hebben plaats voor 15 gasten. Er zijn nog wel enkele plaatsen vrij, maar de inschrijvingen lopen vrij vlot binnen. De gemiddelde leeftijd van onze gasten is 80 jaar. De oudste gast is 99 jaar en de jongste van de groep is 49 jaar.”

Supermodern WZC Egmont

Kurt De Loor: “Op de campus van het oude openbare rusthuis Ter Deinsbeke verrees de voorbije jaren het nieuwe woonzorgcentrum Egmont. De oude kamers ruimden plaats voor moderne kamers met alle comfort en de laatste snufjes. Een investering die elke cent waard was en de bekroning van een jarenlang uitgestippeld plan,” zegt initiatiefnemer Kurt De Loor. “De bewoners en familieleden zijn unaniem positief. Het nieuwe woonzorgcentrum telt 133 woningen, waarvan zes voor kortverblijf. Midden 2018 zullen ook de werken aan Blok B rond zijn en hiermee zal het OCMW-Masterplan dat begin 2007 werd voorgesteld volledig uitgevoerd zijn, anderhalf jaar vroeger dan gepland.”

CL ouderenzorg 4

“Op kop blijven lopen en verder innoveren en investeren in ouderenzorg!”

“Als stad moeten we echt verder blijven investeren in het ouderenbeleid van de toekomst. Het is cruciaal dat je naast alle private en commerci ële initiatieven ook als lokaal bestuur verder investeert en het voortouw neemt. Die investeringen zijn vandaag de dag, gezien de financi ële situatie van de lokale besturen, allesbehalve evident, maar wel noodzakelijk,” laat Kurt weten. “Neem nu het onlangs totaal gerenoveerde woonzorgcentrum Egmont, dat is gemiddeld een stuk goedkoper dan de andere woonzorgcentra in de buurt. Door de prijzen bewust vrij laag te houden, drukken we ook de prijzen in de hele regio. Op die manier kan je als bestuur mee de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de ouderenzorg in Zottegem en onze regio verzekeren. Dat moeten we ook in de toekomst blijven doen.”

Kurt De Loor: “Seniorenbeleid is altijd in beweging en we moeten dus constant blijven vernieuwen en blijven inspelen op de noden van de senior vandaag, maar ook die van morgen. De laatste jaren hebben we sprongen vooruit gezet, tot grote tevredenheid van de Zottegemse senioren want ze vinden vlot de weg naar onze voorzieningen. Ook de volgende jaren willen we blijven op kop lopen en verder investeren om zo de ouderenzorg in onze stad kwalitatief, betaalbaar en toegankelijk te houden.”

X