Open Monumentendag in Oosterzele: stokerij, molens, zoektocht en erfgoedwandeling

DDL balegem de klepmolen geslaagde restoratie

Oosterzele, 09/09/2017 – Morgen krijg je tijdens Open Monumentendag een ideale gelegenheid om parels van het Oosterzeelse erfgoed te (her)ontdekken. (R 17, foto’s DDL).

DDL balegem stokerij (2)

De ganse dag worden er gratis activiteiten aangeboden, toegankelijk voor iedereen. Ontdek op een leerrijke en ontspannende manier verrassende toppers in de erfgoedrijke fusiegemeente. Op de editie 2017 kan je stokerij Van Damme, de Guillotine-, Windeke,- Klep- en Watermolen bezoeken. Met de hele familie kan je dankzij VVV De Heerlijkheid, met drijvende kracht Werner Eeckhout op kop, ook deelnemen aan de familiezoektocht Oosterzele: ‘wind, water, stoom, zon’. Start Stokerij Van Damme,  Issegem 2  in Balegem ( 10 — 16 u). Er wordt ook gefocust op families met kinderen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil men de generatie van morgen spelenderwijs laten kennismaken met het erfgoed.

DDL balegem stokerij (6)

Van Windeke naar ‘Bolegem’

Op zondag 10 september organiseert het Heemkundig Genootschap Land van Rode in het teken van Open Monumentendag een geleide erfgoedwandeling ‘Van Windeke naar Bolegem’, (het dialect voor Balegem). Er wordt verzameld om 14 u 30 aan de Sint- Kristoffelkerk van Scheldewindeke. Maak kennis met de relicten van het oude centrum in het Land van Windeke. Je verneemt het ontstaan van ‘markt Scheldewindeke’. Je bezoekt de Windekemolen, die gerestaureerd wordt door de provincie Oost-Vlaanderen. Iedereen is welkom, deelname is gratis. Interesse? Schrijf in via e-mail:  secretaris@landvanrode.be, 09 / 362 69 95. Maak er een mooie Open Monumentendag van.

DDL balegem open monumenten guillotine molen

(Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
X