Sint-Lievens-Houtem wil met zijn winterjaarmarkt de historische band met Gent aanhalen + extra veiligheidsmaatregelen

unnamed (81).jpgSint-Lievens-Houtem, 06/10/2017 – Algemeen wordt aangenomen dat de winterjaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem zijn succes te danken heeft aan een eeuwenoude traditie van bedevaarten die jaarlijks plaats vonden op 12 november. (HDK, foto’s L.A.M.P.)

unnamed (86)

De bedevaarten (ter verering van de Ierse bisschop Livinus die in Houtem zou onthoofd zijn), vertrok toen in de Sint-Baafsabdij te Gent en had als bestemming het Marktplein te    Sint-Lievens-Houtem. Zoals toen gebruikelijk was trokken vele kooplieden mee met de processie waardoor de eigenlijke jaarmarkt zijn ontstaan kende. In de    zeventiende eeuw groeide de jaarmarkt steeds meer uit tot een veemarkt van koeien en paarden. In 2008 werd de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem opgenomen in de lijst van    het immateri ële cultureelerfgoed. Tot op vandaag is deze openlucht jaarmarkt de grootste in Vlaanderen… alhoewel… kunnen de Houtemnaren    momenteel nog wel spreken van een “openlucht winterjaarmarkt”    nu ze volop bezig zijn met de renovatiewerken van de markt en de bouw van een nieuwe “overdekte markthal” ? Maar daar ligt niemand van wakker want de actieve gemeente heeft intussen een nieuw record gehaald in Belgi ë, met de bouw van een overdekte markthal met een oppervlakte van 2000 vierkante meter.

Eerste schepen Sofie Boeykens  spreekt met trots over wat   de gemeente Sint-Lievens-Houtem aan het realiseren is op het marktplein,en dat kan ze vanuit haar bureel bekijken. Zij is reeds 10 jaar schepen en vertelt met enthousiasme over de organisatie van de winterjaarmarkt en de dynamische aanpak van haar collega’s.

E én belangrijk aandachtspunt is, de historische banden met de stad Gent opnieuw aanhalen. Zo vindt er dit jaar opnieuw een “historische Sint Livinus stoet” plaats, die een nieuw parcours krijgt toegewezen en die zal plaats vinden op de vooravond van de jaarmarkt, namelijk op 10 november. Ook blijft het “Festival van Vlaanderen” welkom.  Zij krijgen jaarlijks een vaste plaats in de Sint-Micha ëlkerk.

Nieuw dit jaar  is een optreden van het Gentse  poppentheater Pedrolino, die diverse acts brengt voor zowel volwassenen als kinderen.

De organisatie van een dergelijk grootse winterjaarmarkt vergt veel voorbereiding en mankracht, want op die dagen komen er tot vijf maal meer bezoekers dan dat er inwoners zijn. De getallen van vorig jaar tonen aan dat “onze winterjaarmarkt” geen klein bier is…:   vorig jaar kwamen meer dan 23.000 bezoekers op 11 november en nog eens 17.000   op 12 november. We tellen meer dan 2000 dieren (runderen, paarden, en keuringspaarden). Er komen tientalle handelaars in vee en vele particuliere paardenkopers. Het aantal marktkramers loopt op tot 350 stuks en er zijn meer dan 50 landbouwvoertuigen met toebehoren te bekijken. Die landbouwmachines   zullen dit jaar een plaats krijgen vanaf de markt in de richting van de sporthal.

Wat mag de bezoeker verwachten dit jaar?

De nieuwe overdekte markthal zal voor het eerst langs de zijkanten ingepakt worden met een zeilconstructie. De paarden zullen een plaats krijgen langs de promenade (noordkant van het marktplein) en in de Schoolstraat en Hofkouter. De kermisattracties worden samengebracht per leeftijdscategorie en zullen dus niet meer her en der verspreid staan. Er wordt een  thematent  opgesteld achter de nieuwe markthal met een oppervlakte van 800m2. In deze thematent zal aandacht geschonken worden aan het “historisch verleden” van de jaarmarkt, de toeristische aandachtpunten in de regio, en onze “eigen streekproducten”.

Die eigen streekproducten komen zowel uit Sint-Lievens-Houten en zijn regio de Vlaamse Ardennen, als uit het Gentse.   Of de Gentse neuzen (ze worden ook tsoepke genoemd) zullen kunnen geproefd worden is vooralsnog onbekend…?

Op de verdieping van de thematent komt er een praat- en eetcaf é.

unnamed (87)

Veiligheid is het belangrijkste aandachtspunt van de jaarmarkt zegt schepen Sofie Boeykens.

We komen ongeveer aan 150 medewerkers per dag die zich de klok rond bezig houden met één of ander onderdeel dat te maken heeft met veiligheid.  Ilse De Knijf  is coördinator van de jaarmarkt en is nu al volop bezig met de organisatie en planning.   Zo staan er dertig medewerkers van het Rode Kruis paraat, en evenveel security , de politiezone Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem   wordt bijgestaan door de federale politie. Er komen 15 veeartsen die toezien op het welzijn van de dieren en die nakijken of er geen zieke dieren worden afgeladen.

Er komen specifieke veiligheidsmaatregelen, maar geen drones, naar aanleiding van het bestaande niveau van terreurdreiging.

Er is een permanente aanwezigheid van de veiligheidscel,

die samengesteld is uit politie,Rode Kruis, de brandweer, en de gemeentelijke “noodambtenaar”.

Niet minder dan 11 camera’s zullen een oogje in het zeil houden over de vijf grote  en de twaalf kleinere toegangen tot de wintermarkt.

Nieuw dit jaar is een camerabewakingssysteem dat vanop afstand voertuigen kan registreren en , er worden road blocks   (mobiele voertuigen) geplaatst op de vijf grote toegangswegen naar het winterjaarmarkt gebeuren.  Er zullen echter geen drones ingezet worden, omdat het een inbreuk is op het politiereglement, maar ook omdat het een risico inhoudt voor de aanwezigheid van duizende mensen.

Extra aandacht gaat ook naar de controle van de burger en de bezoeker, zegt schepen Sofie Boeykens.

De bezoeker zal aan de ingangen    gecontroleerd worden, en het gemeentebestuur vraagt aan de burgers om spontaan hun volledige medewerking te verlenen, zodat alles vlot en veilig kan verlopen. Tenslotte nog vermelden dat het toegangsgeld 2,50 euro bedraagt  op 12 november 2017.

Herman De Knijf — foto’s L.A.M.P