Fotoreportage & verslag : Met de fiets door Itali ë

23 - 20170909_134706

Internationaal, 20/10/2017 – Met de fiets op vakantie naar Itali ë? Het blijft een fantastisch avontuur. Lees het relaas van een meerdaagse tocht doorheen Emilia-Romagna, de streek boven Bologna. De sportieve reporter is Erwin De Clercq.  

emilia romagna.png

Emilia-Romagna is een regio in het Noordelijke deel van Itali ë. Deze regio wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee, in het noorden door de rivier de Po en in het zuiden door de Apennijnen. De regio Emilia Romagna is misschien iets minder gekend bij de fervente fietsers uit onze regio maar zeker de moeite waard om eens te bezoeken, hetzij met de familie, hetzij om er een fietsvakantie van te maken. Wij van De Beiaard waren op bezoek in de regio van Rimini en Cesenatico en dit mede dankzij Andrea Manusia en zijn team van de toeristische dienst. We konden vaststellen dat deze streek heel wat in zijn mars heeft om het jullie zo aangenaam mogelijk te maken. De zon, de zee, het mooie strand, en de bergen met prachtige zichten zijn allemaal dichtbij. Je vind er gewoon alles om er een geweldige vakantie van te maken. Je kan er zowel met het vliegtuig naar toe als met de wagen. De luchthavens van Bologna, Rimini en Forli zijn niet veraf en bieden tal mogelijkheden om van daaruit de regio te verkennen.

Dag 1:

Wij landden op de luchthaven van Bologna na een vlucht van iets minder dan twee uurtjes. We werden er opgepikt door de transfer van het eerste hotel waar we zouden verblijven: het Oxygen Bike Hotel in Rimini (http://cycling.oxygenhotel.it/) . Net niet in Rimini, maar toch kortbij (4 km) om eens een bezoekje te brengen aan dit stadje. De hartelijke ontvangt van de familie Arlotti gaf ons meteen een super goed gevoel. De ligging van dit 3-sterren hotel (11de plaats op tripadvisor) was ook meer dan top. Aan het strand van de Adriatische kust is er nl voor elk wat wils. Zowel groot als klein kan hier zijn hartje ophalen door te spelen of te sporten, of gewoonweg lekker lui te genieten op een strandzetel aan de zeer nette kustlijn. In juni, juli en augustus zijn het vooral families met kinderen die hier hun vakantie doorbrengen, maar ook fietsers. Dit hotel dat ook specifiek voor fietsers bestemd is, herbergt van maart tot eind mei en van eind augustus tot half oktober heel wat sportievelingen die hier hun fietsvakantie doorbrengen. Ze zijn dan ook perfect uitgerust om dit te organiseren. Een bewaakte fietsenstalling met tal van gereedschap om aan je fiets te sleutelen, mooie uitgestippelde parcoursen, en fietsen van Bianchi die je ter plaatse kan huren. Er zijn zelfs twee gidsen ter beschikking die je persoonlijk, per twee of zelfs in groep begeleiden, aangepast aan jouw wensen en mogelijkheden. Matteo, de zoon van het hotel, en Chris, een Australi ër, nemen je mee en gidsen je door de prachtige landschappen die je er tegenkomt. Na je fietstocht is er zelfs een lunch voorzien om terug de energie wat bij te vullen. Of je nu terugkomt rond de middag of in de late namiddag maakt zelfs niet uit. De klanten worden hier echt wel verwend. Zelfs je kledij kan je er laten wassen. ’s Avonds nog eens lekker genieten van het uitgebreide buffet en je bent weer klaar om er de volgende dag opnieuw tegen aan te gaan. Trouwens elke donderavond is er een buffet met specialiteiten van de streek. Dit bike-hotel geeft aan zijn klanten een echte topservice.

Dag 2:

Voor onze tweede dag had de gids een tochtje voorzien van ongeveer 80 km naar de Republiek San Marino. Via Rimini en Verucchio kwamen we aan in San Marino. Een mooie beklimming tot de top van deze mini Republiek met als hoogtepunt het prachtige uitzicht, zijn zeker een aanrader om eens te doen. Je kan er ook rondkuieren als je met de wagen eens tot daar zou rijden. Terug in het hotel kregen we terug een uitgebreide lunch en na nog wat luieren op het strand en een korte strandwandeling gingen we ’s avonds lekker gaan eten in een plaatselijk restaurantje. Een heel gezellig en typisch Italiaans restaurant met zicht op het strand en de zee. Meer moest dat niet zijn. De patron, Gaetano Callà, ontving ons met open armen en stelde ons zijn verschillende gerechten voor. Vooral de visgerechten staan hier hoog aangeschreven, maar ook de pasta kon ons wel bekoren. Er worden hier ook zeer lekkere lokale wijnen geserveerd die je zeker eens moet proeven. Ristorante Pizzeria Terroe Maris (Viale Toscanelli nr 138 in Viserba) was dan ook een culinaire aanrader in dit dorp.

Dag 3:

Vanuit Viserbella vertrokken we samen met enkele andere fietsers voor een tocht van 140 km. Via Rimini, Sogliano, Strigara en Montegelli reden we naar de beroemde Cima Pantani. De berg waar Pantani zijn trainingen deed en waar hij de basis legde van tal van overwinningen. Eerst nog een foto nemen aan de voet van deze berg, die ik achteraf het beest noemde, en dan klimmen maar. Deze beklimming van ongeveer 6 km lang telt niet minder dan 22 bochten. In bijna ieder bocht staat een opschrift die doet terugdenken aan de betreurde Pantani. Op de top van deze zware en steile beklimming staat zelfs een groot fotobord met de tekst: Questo è il ciello del pirata (dit is de lucht van de piraat), waarna je kan genieten van een immens uitzicht. De weg op deze berg is wel enkel voorzien voor fietsers en dus geen auto’s. Dit moet je zeker eens gedaan hebben als je in deze buurt bent. Via golvende wegen die ons een beetje doen denken aan de Ardennen, en mooie landschappen langs verschillende wijndomeinen, keren we via Monteano terug naar ons hotel . Wij hadden nu al 3 beklimmingen gedaan van een bergketen die bestaat uit 9 heuvels.

Dag 4:

Ook een museumbezoek stond op ons programma. En waar konden we beter zijn dan in het Sulphur museum in Perticara. Onze fietsgids Chris begeleidde ons naar dit museum dat vooral enkele unieke stenen tentoon stelt en waar je de beleving van de vroegere mijnen meemaakt. Hoe werkten de mensen in de mijn, met welk materiaal, welke kledij droegen ze? Je komt het allemaal te weten door de deskundige uitleg van de plaatselijke gids. Je wordt er soms stil van als je alles van zo dichtbij zo goed als in het echt meemaakt. Doordat het die dag maar miezerig weer was hebben we ons later op de dag beperkt tot het bezoek aan enkele mooie dorpen in de buurt waar je leuke terrasjes kan doen. Wij hadden het geluk dat er in de periode van september de Polenta-feesten plaatsvinden. Een groot volksfeest voor jong en oud dat jammer genoeg door de regen een beetje in het water viel toen wij er waren.

In de late namiddag stond het vertrek naar ons tweede hotel gepland: Het Lungomare Bike-Hotel in Cesenatico (www.hlungomare.com) . Een hotel waar gedurende het wielerseizoen ook wel eens profploegen neerstrijken, zoals o.a. Astana. Ook hier was een super sympathieke ontvangst voorzien. Dit hotel van de familie Pasolini bestaat al 3 generaties en is gespecialiseerd in het ontvangen van fietsgroepen, maar ook van individuele fietsers. Ook hier kan je fietsen huren. En zelfs niet de minste: Pinarello is hier het huismerk, maar ook BMC-fietsen kan je hier huren. Alles is veilig gestald in een bewaakte kelder waar je zelfs je fiets in een douche kan steken en hem achteraf netjes kan opblinken en smeren. De bikers kunnen zich hier een dag op voorhand inschrijven op een lijst van verschillende niveaus en afstanden: de groep Camomilla (18-20 km/u), Latte Macchato (tot 22 km/u), Aqua Gasate (tot 24 km/u), Sangiovese (24-27 km/u) en de Spritz groep (27-30 km/u). Voor elke groep is een aparte gids voorzien. Na het fietsen krijg je ook hier nog een uitgebreide lunch aangeboden en kan je later op de avond nog eens gezellig nagenieten in het wellness-centrum van een massage of een sauna. Voor hen die er nog niet genoeg van hebben is er zelfs een fitness voorzien.

Dag 5:

Op onze voorlaatste dag stond de koninginnenrit van deze Emilia-Romagna reis op het programma. Een rit die eind mei wordt gereden als Grandfondo: nl Nove Colli. De grote afstand bedraagt 200 km, maar je kan ook de kleine versie rijden over 140 km. Tijdens de lange versie moeten de fietsers maar liefst 9 bergen (de 9 heuvels waarover we eerder al spraken) zien te overwinnen verdeeld over 3840 hoogtemeters. Wij deden uiteindelijk de verkorte versie van 140 km en hadden ook al rond de 2000 hoogtemeters. Hier moet je wel voor getraind zijn. Onderweg mag je zeker niet vergeten goed rondom te kijken, want de vele wijngaarden, de fruitbomen met abrikozen en perziken en de vele velden met allerlei salade soorten, zorgen voor prachtige zichten doorheen de verschillende valleien die je voorbijrijdt. Ook de zichten op het kasteel van San Leo en het zicht op de top van San Marino zijn de moeite waard. Eens terug in het hotel was de lunch dan ook meer dan welkom. Later in de namiddag brachten we nog een bezoek aan het Pantani museum gelegen aan het station van Cesenatico. In het museum vind je alles terug over het leven van deze campione d’Italia. Een tijdlijn van zijn jeugdjaren, zijn beginnende profjaren en natuurlijk van zijn topprestaties. Zijn eerste fiets en talrijke trofee ën, kortom alles wat met Pantani te maken heeft is er aanwezig. Zelfs papa en mama Pantani kan je er tegen het lijf lopen. Pantani was de held van deze regio en wordt er als bij wijze van spreken nog steeds op de handen gedragen. Als wielerliefhebber moet je zeker eens de tijd nemen om dit museum te bezoeken. Terug in het hotel konden we genieten van een uitgebreid buffet om onze opgebruikte energiewaarden van de afgelopen dag terug aan te vullen.

56 - Andrea Manusia.jpg

Dag 6:

De laatste dag werd er nog eentje om van te genieten. Een rustig fietstochtje over licht golvende wegen met een middagstop in Azienda Agricola Roberta Frontali. Hier konden we de vele lokale producten proeven. Iedereen proefde naar hartenlust en sommigen hadden zelfs al bijna een glaasje teveel op na al die proevertjes om nog met de fiets naar het hotel terug te keren. Maar het hoofdgerecht en het dessert brachten de mannen weer met beide voeten op de grond om veilig huiswaarts te keren. Alweer een geslaagde dag en alweer was het genieten van dit mooie Emilia Romagna dat heel wat te bieden heeft. Er restte ons nog enkel de valiezen in te pakken en hartelijk dank te zeggen aan Andrea Manusia en zijn hardwerkende team. Hopelijk heeft het ook jullie overtuigd om eens een uitstap te wagen naar dit mooie deel van Itali ë, hetzij om te fietsen, hetzij om gewoonweg lekker lui te genieten op het mooie strand. Nogmaals dank aan Het Oxygen Bike Hotel in Rimini (Viserbella) en het bike-hotel Lungomare in Cesenatico voor hun gastvrijheid tijdens de periode dat we er verbleven.

(Een reportage van Erwin De Clercq)


Enkele nuttige adressen:

Oxygen Bike Hotel, Lungomare Porto Palos 40, 47922 Viserbella (Rimini)

cycling.oxygenhotel.it of www.oxygenhotel.it (info@oxygenhotel.it)

Lungomare Bike hotel, Viale Giosu é Carducci 299, 47042 Villamarina di Cesenatico

www.hlungomare.combooking@hlungomare.com

Sulphur museum: via Montecchio 20, 47869 Perticara

info@museosulphur.it — www.museosulphur.it

Ristorante Pizzeria Terrae Maris: Viale Toscanelli 138, 47922 Viserba di Rimini.

www.terraemaris-rimini.itinfo@terraemaris-rimini.it

Azienda agricola Roberta Frontali  : Via Carpi 7, Rimini

www.viadegliulivi.itrobiviadegliulivi@gmail.com

X