Morgen: Houtem Winterjaarmarkt

DSC00733

09/11/2017 –  Voor wie het volledige overzicht kwijt is, hierbij nog eens het programma aangevuld met nuttige weetjes… (HDK, foto’s L.A.M.P.)

Vrijdag 10 november
19u00 Marktplein,  Historische stoet, muziekoptreden en plechtige huldiging gerestaureerde schandpaal
22u30  Thematent,  Streekproductenmarkt
Zaterdag 11 november
8.30 tot 13 uur
Marktplein
Keuring stamboekpaarden
9 tot 23 uur
Thematent
Streekproductenmarkt
10 tot 18 uur
Thematent
Heemkunde Houtem
14 tot 17 uur
Marktplein
Lossen van paarden en vee
Vanaf 14.30 uur
Thematent
Livemuziek
17 uur
Sint-Micha ëlkerk
Festival Van Vlaanderen
20 uur
CC De Fabriek
Poppentheater Pedrolino

Zondag 12 november
8 tot 17 uur
Marktplein
Traditionele paarden en veemarkt
8 tot 17 uur
Marktplein
Traditionele kraampjesmarkt
9 tot 17 uur
Thematent
Streekproductenmarkt
10 tot 17 uur
Thematent
Heemkunde Houtem
14 uur
CC De Fabriek
Poppentheater Pedrolino
Tussen 12 en 15 uur
Marktplein
Die Verdammte Spielerei
 
THEMATENT
Streekproducten
In de thematent vindt u tal van standhouders die streekproducten aanbieden, waaronder ook Bakker Boris, deelnemer van het VIER-programma ‘Bake Off Vlaanderen’. U vindt er ook:  Artisanale kroketten – Bubba, Bakkerij Casteur, Baroma – De Draak koffie, Bobonne Cuberdon,  De Breughelplank, Ganda Ham, Gent Brouwt!, Gentse Vlaai van Tilly’s, L’Ecailler de la Ria (Mr David Prod’homme): vooruitblik naar de toekomst: Bretagne – gastregio 2018,
Marioca, Slagerij Lieven, Zuivelproducten Rogiers …
 
Gastronomie
In samenwerking met ’t Zavelhof is er een Vipbar op de eerste verdieping van de thematent. Op 11 en 12 november kan u er genieten van een jaarmarktontbijt van 8 tot 10.30 uur. De bar is de hele dag doorlopend open. Zondag 12 november is er om 14 uur de ‘Curnieuzeneuze-show met clown Jaspi’ gevolgd door kindergrime.
 
Het team van Make My BBQ tekent eveneens present in de thematent. U kan er op zondag 12 november genieten van een perfect gegaard Ardeens hammetje met honing-mosterdsaus, verse frietjes en groenten van Allgro aan 16 euro per persoon (reservatie is niet nodig).
 
Jaarmarktzuil Heemkunde Houtem en Erfgoedcel Viersprong
Heemkunde Houtem en Erfgoedcel Viersprong stellen dit jaar hun nieuwe ‘jaarmarktzuil’ voor. Aan de hand van vier thema’s komt u meer te weten over het ontstaan en erfgoed van Houtem Jaarmarkt. Oude foto’s en affiches werpen een blik op de Livinuslepel, de evolutie van de veemarkt, de kermis … Hebt u zelf een goed idee of suggestie? Kom dat dan zeker deponeren in de idee ënbus op de zuil.
Bezoek hiervoor de stand in de thematent op 11 en 12 november van 10 tot 18 uur.
FESTIVAL VAN VLAANDEREN
Belgian Brass Soloïsts is een dynamisch ensemble van koperblazers met diversiteit en virtuositeit als belangrijkste troeven. De combinatie van gerenommeerde musici en een duidelijk artistiek profiel maakt van dit gezelschap een indrukwekkende en unieke Belgische vertegenwoordiger op binnen- en ook buitenlandse concertpodia.
Zaterdag 11 november om 17 uur in de Sint-Michaelkerk, Marktplein 1. Tickets via  www.sint-lievens-houtem.be/webshop.
 
ANIMATIE
Naast de traditionele paarden- en veemarkt, keuringen, kraampjesmarkt (op 12 november) kan u op 10 november na de stoet, genieten van een optreden van Fifties Fever, om 11 november is er in de thematent sfeermuziek en op 12 november rond het middaguur zal Die Verdammte Spielerei het marktplein in rep en roer zetten.
Kinderen kunnen op 12 november om 14 uur gratis terecht in CC De Fabriek,  Fabrieksstraat 19, voor een optreden van het poppentheater Pedrolino. Op 11 november is er een gratis voorstelling om 20 uur.
 
VERKEER EN VEILIGHEID
Tijdens de jaarmarkt is het volledige centrum afgesloten voor doorgaand verkeer. Er zijn verschillende parkings voorzien, maar hou er rekening mee dat u een eindje moet wandelen voordat u aan het Marktplein komt. Op 12 november worden er gratis pendelbussen voorzien vanuit Zottegem, Oosterzele, Lede, Herzele en Erpe-Mere. Die brengen u tot vlakbij de marktzone. Ook in Vlierzele en Zonnegem zijn er opstapplaatsen voorzien.
De bussen van De Lijn hebben ook een aantal omleidingen voorzien op 11 en 12 november.
Alle informatie hierover vindt u terug op  www.houtemjaarmarkt.be.
Breng best geen rugzakken of grote tassen mee. Wie toch een (rug)zak bij heeft, kan onderworpen worden aan controle.
TOEGANG
De toegang tot de historische stoet op 10 november is gratis. Op 11 november is de toegang eveneens gratis, maar van 14 tot 18 uur is de toegang tot de veemarkt beperkt wegens het lossen van de dieren. Tussen 17 en 18 uur kunnen geïnteresseerde kopers terecht op de veemarkt, maar enkel op vertoon van een polsbandje die moet afgehaald worden op het secretariaat in het gemeentehuis. Vanaf 18 uur kan iedereen er vrij rondlopen.
Op 12 november is de toegang tot de marktzone gratis voor inwoners van Sint-Lievens-Houtem. Aan de kassa moeten de inwoners hun identiteitskaart voorleggen. Ook kinderen kleiner dan 1m50 mogen gratis binnen. Niet-inwoners betalen die dag 2,50 euro.
Bevoegde schepen voor Houtem Jaarmarkt, Sofie Boeykens
HDK, foto’s L.A.M.P.