Sociale tuin met tal van positieve effecten

Strijktuintje-2

15/11/2017 – De sociale tuin in Herzele is een succes. De geoogste groenten worden geschonken aan de klanten van het Sociaal Huis.

De sociale moestuin bevindt zich in de tuin van de Strijkwinkel op de Groenlaan en is een initiatief van het Sociaal Huis van Herzele. Het opzet was eenvoudig: mensen die (tijdelijk) niet terecht kunnen in het reguliere arbeidscircuit  activeren en een zinvolle tijdsbesteding en structuur aanbieden. Het doel: hun zelfbeeld verhogen en het re ëel risico op sociaal isolement verlagen.  Antoine De Paepe, landbouwer op rust, zet geheel vrijwillig zijn schouders onder het project. Hij levert plant- en zaaigoed, leert de deelnemers de juiste technieken en werkt actief met hen mee in de tuin. Sinds augustus werken de deelnemers samen met Antoine twee voormiddagen in de tuin, telkens op dinsdag en donderdag (afhankelijk van het weer).

De resultaten mogen er zijn. De deelnemers worden voortdurend uitgedaagd om mee te denken over het ontwerp van de tuin. Dit resulteerde in de opdeling van de voortuin als siertuin en de achtertuin als moestuin, de aanleg van een pad langs de percelen en een geplaveid wandelpad met zithoek . Ondertussen werden al een aantal groeten geteeld. Het Sociaal Huis koos ervoor  om die opbrengst gratis aan te bieden aan de cli ënten van het Sociaal Huis. Zij worden op die manier gesensibiliseerd over gezonde voeding, vers en seizoensgebonden koken, het zelf telen van gewassen enzovoort. De kwekers van de gewassen krijgen op hun beurt de  appreciatie  die zij verdienen, halen voldoening uit hun inspanningen en worden op deze manier gesterkt en betrokken.

Strijktuintje-1