KvV Omnium: Siebe Deweirdt en Katrijn De Clercq verlengen hun titel

20171202 KvV.png

05/12/2017 –  Dit weekeinde werden de Vlaamse jeugdkampioenschappen Omnium gereden in de piste aan de Gentse Blaarmeersen. Met titels voor Fabio Van den Bossche, Siebe Deweirdt en Katrijn De Clercq kwam onze regio goed uit de verf.

Op zaterdag waren Siebe Deweirdt bij de jongens nieuwelingen en Katrijn De Clercq bij de meisjes de topfavorieten. Bij de dames junioren stond Febe Kesteleyn met stip genoteerd na haar overwinningen de laatste weken.

Bij de jongens werden de nieuwelingen terug opgesplitst in 2 reeksen door het hoge deelnemersaantal. Mellenaar Siebe Deweirdt won in zijn reeks zowel de scratch als de afvalling, maar liet in de temporonden een steekje vallen en werd daar pas derde, wat hem 4 punten kostte. In de andere reeks was Gianluca Pollefliet de sterkste. Hij won de scratch en werd tweede in zowel de temporonden als de afvalling. Dit maakte dat beide opponenten met een 116 op 120 naar de finale trokken en de puntenkoers allesbeslissend zou zijn. Na 3 van de 4 sprints had Siebe een voorsprong van 3 punten uitgebouwd, maar gezien de laatste sprint dubbel telt bleef het afwachten tot het einde. In de laatste ronde toverde Siebe een maneuver uit zijn hoed waardoor een andere renner tussen hem en Gianluca kwam, daarna haalde hij nog eens zijn snelste benen boven om als eerste over de streep te rijden en zo zijn titel van Vlaams kampioen Omnium te verlengen.

Bij de meisjes reed Katrijn De Clercq bij de nieuwelingen terug een foutloos parkoers. Zij won elk onderdeel maar kreeg het niet op een schoteltje. De Antwerpse Ines Van de Paar gaf stevig weerwerk en had tot de laatste sprint kans om de titel alsnog te veroveren. Op 2 ronden van het einde waagde ze haar kans met een ultieme aanval maar kreeg prompt de Oosterzeelse op het wiel. In de laatste ronde versnelde Katrijn nog even om aldus afgescheiden over de streep te rijden en de verlenging van haar titel te vieren. Sara Maes uit Merelbeke strandde nipt naast het podium op de vierde plaats.

Bij de junioren is Febe Kesteleyn aan een sterk seizoen bezig. Zij won de laatste 2 meetings en was dan ook favoriet voor de titel. In de scratch haalde ze meteen stevig uit door het onderdeel te winnen. In de temporonden en de afvalling was het net wat minder, maar met slechts 2 punten achterstand op de Limburgse Gielkens mocht ze de finale puntenkoers aanvatten. Door de eerste sprint te winnen kwam ze op gelijke hoogte, maar in de 2 volgende sprints gaf ze niet thuis. Zij won nog de finale sprint maar dat volstand niet om de titel mee te nemen naar Zwalm daarvoor kwam ze 3 punten. Febe moest vrede nemen met zilver maar kan er wel prat op gaan tot de laatste snik te hebben gevochten.

Op zondag wist Fabio Van den Bossche zijn conditie nogmaals te onderstrepen. Hij won de eerste 3 onderdelen en kon zo met een comfortabele voorsprong de finale puntenkoers aanvatten. Daar werd hij niet meer bedreigd en kon zo de trui van Vlaams kampioen meenemen naar Laarne.

Bij de aspiranten uit onze regio was er medailleoogst bij de 13-jarigen voor Milan Van den Haute (zilver) en Maxence Boelaert (brons) en bij de 14-jarigen voor Mauro Van de Mergel (zilver), wat in deze categorie sterk is want Yoran Van Gucht uit Dendermonde staat er buiten categorie en rijdt iedereen uit het wiel waar en wanneer hij dat wil.

Geert De Clercq.