Radio met antenne of langs het Internet ?

DAB+Foto.jpg

11/12/2017 – Sinds vorig weekend is bij ALDI een gecombineerde DAB+, FM en Internetradio verkrijgbaar aan de prijs van 79,99 euro. Na het uitvallen van de kwaliteitsvolle uitzendingen in het digitale DAB op 17 oktober 2017, is deze DAB+, FM en Internetradio een interessante aankoop.

Met als voordeel dat internetradio uitzendt  aan dezelfde of betere  kwaliteit  dan DAB+ en veel beter dan FM.  Bij de meeste handelszaken in de audiobranche zijn dergelijke gecombineerde radio’s beschikbaar.  Met FM of DAB+ is men altijd gebonden aan een antenne die het signaal verspreidt over een beperkt gebied, afhankelijk van de hoogte en de staat van het terrein.  Met internetradio valt deze beperking weg en luistert men overal naar duizenden radiostations van over de hele wereld.  De meeste lokale radio’s zenden uit langs het internet, zoals MIG, Radio Delta, Radio M fm en andere vrije radio’s.

Waarom radio langs het Internet ?

Recent gebouwde of gerenoveerde huizen zijn meestal perfect geïsoleerd, wat tot moeilijke ontvangst leidt van zowel gsm als radio.  Maar internet slorpt ook bandbreedte en de vrees bestaat dat bij luisteren naar internetradio, de toegestane hoeveelheid in te laden data uitgedrukt in Gigabyte zal overschreden worden.  Als men weet dat 85 % van alle woningen over een internetaansluiting beschikt, dan beseffen de bewoners te weinig de mogelijkheden geboden door het internet van de huisaansluiting.

Hoe komt men nu te weten hoeveel Gigabyte of GB een internetradio verbruikt ?

Wij maakten grofweg de berekening voor onze lezers .  Bereken zelf uw verbruik bij het luisteren naar internetradio  Een internetradio zendt uit kbps of kilobits per seconde,, bits per seconde is de snelheid.  De Byte wordt gebruikt om het volume aan data uit te drukken, in 1 Byte gaan 8 bits.  Hoe meer kbps , hoe beter de uitzending .

Nemen we als voorbeeld MIG en Radio Delta beiden uit Geraardsbergen, die uitzenden aan 128 kbps.

Per seconde is er voor beide radio’s een verbruik van 128 kbps of 16 Kilobytes, dus 16 KB aan data.  Per minuut is dit 16 KB x 60 =960 KB.  Per uur gaan we naar 960 KB x 60 = 57.600 KB of 57,6 Megabyte.  Als we nu 10 uur per dag naar internetradio luisteren verbruiken we per dag 10 x 57,6 Megabyte = 576 Megabyte of MB.  Voor een maand betekent dit een verbruik van 576 MB x 30 = 17.280 MB uitgedrukt in Gigabyte 17,28 GB.

Als men weet dat het goedkoopste internetabonnement van Proximus 100 GB maandverbruik omvat, hoeft men zeker geen schrik hebben om bij het luisteren naar internetradio de toegelaten hoeveelheid data te overschrijden.  In veel formules bieden zowel Proximus als Telenet een onbeperkte hoeveel data aan.

Oplossing voor radio’s met afgenomen zendvergunning ?

Minister Sven Gatz zette kwaad bloed bij veel Vlaamse lokale radios die vanaf 1 januari 2018 hun  eerder toegekende vergunning zien afgenomen.  Een aantal vrije radios gaat een geding aanspannen bij de Raad van State.  Met als gevolg dat de hele procedure nog kan worden herzien.  Maar deze zenders hebben op termijn geen FM, geen DAB+ en geen minister meer nodig, ze zijn thuis perfect te beluisteren op het internet aan de hoogste en beste kwaliteit.  

Voor ontvangst in de wagen is men dan weer aangewezen op ontvangst in FM of DAB+.

Autoradio’s die zowel FM als DAB+ aanbieden, zijn nu nog te duur.  Wie er het geld voor over heeft kan zich voor in de wagen een FM/DAB+/Internetradio aanschaffen, die naargelang de beste ontvangst overschakelt tussen FM/DAB+ of Internet.  Eens men buiten het bereik van de antennes is, schakelt de radio automatisch over naar internet.  Niet uit het oog verliezen, in dat geval moet de wagen over internet mogelijkheden beschikken en draadloos internet is nog zeer duur.

Freddy De Schuiteneer.  

X