Koop eigen productie: Feesten met bubbels uit Oost-Vlaanderen

11949352_10152966176782541_6796646581360749198_n

Vlaamse Ardennen, 21/12/2017 — Spotgoedkope Chinese Alibaba’s en Wish.com online supermarkten geraken steeds moeilijker in onze huiskamer, het duurt eindeloos. Ook de douane waakt en heft ferme taksen. Wie zijn kredietkaart niet in de gaten houdt komt vaak bedrogen uit,.. als de pakjes al toekomen want na het passeren via de douane gaat er al eens wat verloren tijdens de verdeling. Dan maar naar supersnelle Zalando of Bol.com surfen? Ook die bedrijven situeren zich in het buitenland. Toch zetten ze ook hier, aan de laagste prijs, mensen aan het werk. Het resultaat: de lokale handelaars gaan eraan kapot.

Voor 2018 neemt deze reporter zich voor om meer lokale productie te kopen. Maar eerst zijn er de eindejaarsfeesten en daar horen bubbels bij. Liefst champagne of als het ècht moet enkele flessen cava. Kan je ook Oost-Vlaamse bubbels kopen?

De Economische Raad van de Provincie Oost-Vlaanderen bracht een nieuwe editie uit over de wijnbouw in onze provincie. Ja maar,… is dat wel lekker? Daarom neemt deze reporter de proef op de som. Wat een keuze,… alleen al in Oost-Vlaanderen zijn 25 wijndomeinen beschreven. De nieuwste zijn domein Carrijn in Zottegem en domein Piro in Herzele. In Horebeke heb je bijvoorbeeld domein ’t Varent en in Michelbeke landgoed Dorrebeek. In Munkzwalm ligt domein de Gusseme en in Vlierzele hebben ze zelfs twee domeinen.

Ook Zottegem heeft twee domeinen. Dat andere domein, de 3 Fonteinen, bestaat sinds 2008 en heeft meerdere wijngaarden,.. èn ze hebben (ook) bubbels. Terwijl de flessen klaar zijn om te ontkurken wacht deze reporter vol ongeduld op het kleven van de etiketten. Voor 15 euro koop je een sprankelende wijn van het domein dat in 2016 de prijs kreeg voor de beste Belgische wijn. Om alles professioneel aan te pakken werkt de wijnboer samen met domein Dorrebeke. Er is een hele weg afgelegd nadat een eerste Vlaamse wijndomein (Aarschot, Hageland) decennia geleden al bekroond werd met een erkenning als wijnmaker. Vandaag koop je overal in onze provincie fantastische lokale wijnen.

X