Kinderdagverblijf Zwalmnest laat kinderen buiten slapen

IMG_0376

Zwalm, 27/12/2017 –  In kinderdagverblijf Zwalmnest in Nederzwalm laten ze de kinderen sinds maart 2017 buiten slapen. Dit leek in het begin voor heel wat ouders een gek idee, maar ze raakten al snel overtuigd.

“We merken dat het goed werkt en daarnaast past het bij onze visie: we willen namelijk zoveel mogelijk van de buitenlucht genieten met de kinderen” vertelt lokaal verantwoordelijke Cynthia Hellebaut.

Weersomstandigheden

De kinderen vanaf 6 maanden worden mits toestemming van de ouders buiten te slapen gelegd. Een baby kan zowel in de zomer als tijdens de winter in een buitenbedje van de buitenlucht genieten. De kleding van het kind wordt aangepast aan de weersomstandigheden. In de zomer zijn de kinderen licht gekleed, in de winter krijgen kinderen een dikke slaapzak met handschoenen en een muts. Enkel bij mist, stormachtig weer en extreem hoge of lage temperaturen slapen de kinderen niet buiten.

Hoe ziet zo een buitenbedje eruit?

Buitenbedjes zien er niet hetzelfde uit als binnenbedjes. Binnenbedjes moeten voorzien zijn van spijlenwanden om voor voldoende ventilatie te kunnen zorgen. Dit is voor een buitenbedje niet nodig. Een buitenbedje kan je zien als een luxe kinderwagen. Het kind kan veilig buiten liggen. De bedjes zijn voorzien van horrengaas waardoor insecten, maar ook katten, honden en andere kinderen het kindje niet lastig vallen. Het bedje is maar aan één kant open en die kant staat tegen het raam, zo kunnen we de slapers constant in de gaten houden.

Geweldig zichtbare resultaten

Er was een kindje van 6 maanden oud dat 4x per dag in bed gelegd werd maar er slechts in slaagde om nauwelijks een halfuur per dag te slapen wat uiteraard veel te weinig is. Deze ouders waren enthousiast met de komst van de buitenbedjes en hoopten dat dit de oplossing zou zijn. En dit bleek ook duidelijk een gouden zet te zijn. Het kindje slaapt sindsdien met gemak 2 a 3 uur meermaals per dag. Het mooie aan dit verhaal is dat we zijn blijven afwisselen met binnen en buiten slapen en dat het kind binnen ook opnieuw zijn rust gevonden heeft. Super uitvinding!

Reacties van enkele moeders

Mama van Jaro

Al snel bleek dat Jaro deze bedjes ook verkiest boven de ‘binnenbedjes’. Ook thuis legden we hem geregeld buiten op het terras voor het raam om te slapen in de draagmand, lekker knus ingeduffeld met een mutsje op en dat werkte voor hem perfect, plots kon hij langere dutjes doen. In de zomer hebben ze het ook niet te warm, want ze staan nooit in de volle zon maar onder een afdak. Het is ook perfect veilig, het bedje is steeds dubbel afgesloten en staat met de zichtbare kant gericht naar het raam zodat ze hen steeds goed in het oog hebben.

Mama van Jakob

Onze Jakob was een slechte slaper in de crèche. Elke dag kwam hij doodmoe thuis en was de hele avond humeurig. Het was een onaangename situatie voor zowel de begeleidsters als voor ons. Toen werden er buitenbedjes aangekocht en veranderde de situatie plots. Onze Jakob sliep zo goed dat hij opnieuw een vrolijke baby was ’s avonds. Wij zijn dus zeer enthousiast over de buitenbedjes.