“Zottegem moet proper worden”

kasteeldreef2

Zottegem, 24/01/2018 – Groen wil dat Zottegem toetreedt tot de Statiegeldalliantie.

“Straten, bermen, grachten liggen bezaaid met zwerfafval. Ondanks de enorme inspanning van het gemeentepersoneel en ‘zwerfvuil’vrijwilligers blijft het dweilen met de kraan open”, klink het bij Groen gemeenteraadslid Heidi Schuddinck. “Wij willen een drastische vermindering van het zwerfvuil en zullen daarom in de gemeenteraad van februari voorstellen om toe te treden tot de statiegeldalliantie.”

“Al meer dan 100 Vlaamse (met onder andere Test Aankoop en KVLV) en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Deze alliantie roept de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Dit doen we in Nederland én in Belgi ë. Recycling Netwerk Benelux nam het initiatief voor de Statiegeldalliantie.”

“Plastic flesjes en blikjes maken 40% uit van het zwerfafval, de kost voor het voorkomen, opruimen en verwerken van dit afval loopt gigantisch hoog op. Het principe van statiegeld is eenvoudig: bovenop de prijs van een plastic fles of blikje betaal je bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking via een automaat of winkelbalie terugbrengt, statiegeld is dus geen belasting; wie zijn blikjes of flessen terugbrengt betaalt niks extra. Een duurzaam beheer van grondstoffen en zwerfvuilvermindering: daar zetten we op in.”

kasteeldreef