Wateroverlast na 40 liter regen per vierkante meter: bufferbekkens vol, straten onder water en woningen bedreigd

IMG_2338

Algemeen, 12/03/2018 – Brandweerzone Vlaamse Ardennen had heel wat werk na een hevig onweer in de nacht van zaterdag op zondag. Er viel tot 40 liter regen per vierkante meter met heel wat waterlast tot gevolg.

“In totaal werden een 60 tal brandweermannen en 20 voertuigen ingezet verspreid over de verschillende posten van onze Brandweerzone Vlaamse Ardennen” meldt zonecommandant Majoor Peter De Vijlder. “De oproepen voor wateroverlast concentreerden zich oa. in de buurt van Ouwegem, Moregem, Kluisbergen, Elsegem, Sint-Lievens-Houtem, Brakel en Zottegem.  De voorziene bufferbekkens liepen vol, enkele straten liepen onder water en meerdere woningen werden bedreigd. In Moregem kwam er ook water binnen in meerdere woningen. Elders konden woningen beveiligd worden met zandzakken.  Op diverse plaatsen kwam er water en modder op de rijweg. Ook hiervoor werd onze tussenkomst gevraagd. Om de verkeershinder tot een minimum te beperken werd samengewerkt met de gemeentelijke diensten en het agentschap Wegen en Verkeer.  In Ronse was er een blikseminslag met materi ële schade tot gevolg, gelukkig zonder brand.”

De zonale dispatch (gesitueerd in brandweerpost te Oudenaarde) – waar het immens druk – was stond onder leiding van Luitenant Lieven Dieussaert. Met dank voor de foto’s

X