Ruimte Vlaanderen geeft vergunning voor afbraak schooltje in Nederzwalm

 

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, had begin maart van dit jaar  de voormalige gemeenteschool in Nederzwalm voorlopig beschermd als monument.

Dit betekende dat er een openbaar onderzoek diende opgestart te worden. Ruimte Vlaanderen veegde nu de bezwaren van de tegenstanders van tafel en zei dat de bescherming niet nodig blijft.

Het Zwalms gemeentebestuur is nu opgelucht en kan haar plannen realiseren om er een parking te voorzien. Nederzwalm is aangeduid als hoofdkerk en de redenering van de Zwalmse meerderheid was en is nog altijd   dat er bijkomende parking moet worden gecre ëerd. Er zal naast een parking voorzien worden in ondergrondse glasbollen, een speeltuig, picknicktafels en een laadpaal.

De Vrienden van de Zwalmse dorpen hebben zich  verzet  met alle middelen tegen een afbraak van dit historisch schoolgebouw. Zij vinden de voormalige jongensschool in Nederzwalm is een bijzonder goed voorbeeld van een traditionele plattelandsschool uit de vroege jaren ’20. Ze verzamelden 650 handtekeningen en blijven erbij dat er andere mogelijkheden zijn voor dit pand. De Zwalmse oppositiepartijen steunen hierbij hun mening.