(Oproep aan vrijwilligers) Project Trage Wegen : Wegspotters, extra ogen voor de lokale overheid. Een project i.s.m. Regionale Landschappen en RouteYou

In de Vlaamse Ardennen zijn de ‘trage wegen’ een begrip voor wandelaars, fietsers en ruiters. Afgelopen woensdag werd voor Zottegem de voorbereidingsfase afgerond om  de aloude wegen te onderhouden en waar mogelijk in ere te herstellen. De gemeenteraad heeft de plannen goedgekeurd. In bijvoorbeeld Brakel en in de omgeving rond Oudenaarde zal er vanaf 2019 verder aan worden gewerkt.

In Zottegem opende schepen Vansintjan de vergadering, bijgestaan door Isolde De Paepe, de beleidsmedewerkster die het project in goede banen heeft geleid. De vrijwilligers, die de trage wegen de afgelopen jaren terug in kaart brachten, waren voor de gelegenheid al aangevuld met actieve ‘peters van trage wegen’. Ook andere vrijwilligers, die vandaag de gemeente bijstaan om bijvoorbeeld zwerfvuil te melden, kunnen op termijn in hetzelfde platform worden geïntegreerd om informatie snel en accuraat bij de juiste stadsdiensten te krijgen.

Wegspotters bieden een extra paar ogen aan de lokale overheid.

De eerste verkenning van de resterende trage wegen werd voor Zottegem opgestart in 2012, in Sint-Goriks en Sint-Maria-Oudenhove. In 2015 werden die plannen goedgekeurd. Sindsdien zijn daar al ‘peters’ aan de slag die de wegen ‘bewandelen’ en eventuele problemen doorgeven. In 2016 werden de voorbereidingen voor Zottegem en Velzeke afgerond en begin 2018 waren ook de plannen voor de resterende deelgemeenten goedgekeurd. Alle trage wegen zijn nu geïnventariseerd om te worden onderhouden en waar nodig te worden hersteld, eventueel in samenwerking met de dienst ‘Regionale Landschappen’.

Wat gaat dat kosten?

Mits een uitgewerkt plan kan de gemeente subsidies aanvragen bij de provincie. Als de volgende politieke bestuursgroep (na de verkiezingen) het werkingsbudget bij mekaar krijgt, dan staan vrijwillige burgers klaar om samen met de lokale administraties aan de slag te gaan.

De volgende stap : Wegspotters.

Mits akkoord van de stad gaan wegspotters minstens één keer per seizoen de trage wegen controleren om eventuele problemen te melden via een app. Ze zullen herkenbaar zijn aan een badge. Een eerste pilootproject werd succesvol afgerond in 2014/2015, zodat de expertise aanwezig is. In Zottegem zullen de bestaande ‘peters van trage wegen’ worden opgenomen als ‘wegspotter’, als zij dat willen, alsook de vrijwilligers die nu al actief zijn om bijvoorbeeld locaties met zwerfvuil door te geven. Alles is bespreekbaar, want het blijft vrijwilligerswerk. Op basis van hun beschrijving en eventuele foto’s kan gericht worden ingegrepen.

In optimale omstandigheden kunnen de eerste vrijwilligers aan de slag gaan vanaf november 2018.

Er is uitgesproken technologische ondersteuning nodig want Zottegem heeft al enkele honderden kilometers trage wegen terug in kaart gebracht. De implementatie voor de eerste 60 kilometers begint weldra.

Wie ondertussen al iets wil doorgeven aan de gemeente, bijvoorbeeld een kapotte lantaarn, kan dat al via de website van de stad. Die applicatie is al geruime tijd actief en bewijst het succes van burgerparticipatie. De app van de wegspotters zal naadloos met deze communicatietool samenwerken.

Klagen op facebook of informatie doorgeven?

Op sociale media regent het al eens klachten over gebrekkig onderhoud van een voetpad, een loszittende tegel of een ander ongemak. Wist u dat u dat kan doorgeven aan de gemeente, eerder dan er over te klagen?

RouteYou : Samenwerking met een private partner.

Een opvallende aanwezige was Philiep De Sutter, oprichter van de ontrack navigatie tool RouteYou. Het Vlaamse online platform zal de trage wegen integreren in zijn software. Daardoor is het nu al voor beperkte regio’s mogelijk om een wandeling uit te stippen via gecontroleerde trage wegen. Een demonstratie toont het potentieel van de applicatie, die bij wandelaars en fietsers al goed is ingeburgerd.

Routeyou heeft vandaag al 350.000 accounts en 2 miljoen opgeslagen routes. Dat is een enorm aantal, gezien 70% van de gebruikers uit de Benelux komen. De samenwerking zorgt er voor dat een wandeling langs trage wegen kan gecombineerd worden met wandelknooppunten, topografische kaarten, informatie over bezienswaardigheden, statistieken, beschikbare logies,… enzovoort. Routes kunnen voor beperkt gebruik gedownload worden in .pdf formaat, maar ook in .gpx formaat en andere. Organisaties kunnen, tegen vergoeding, grote hoeveelheden laten drukken voor ruime verspreiding. De copyrechten van de verschillende bronnen zitten dan in de prijs vervat, zo legt De Sutter uit.

Zal de volgende legislatuur aan de slag gaan met dit project?

De gemeente heeft het project goedgekeurd. Alles is klaar. De concrete uitwerking is nu in handen van de volgende beleidsploeg. Er is heel wat werk gekropen in de voorbereiding door diensten en vrijwilligers. Het project kan nu financi ëel worden ondersteund door de provincie en ook het bedrijfsleven staat klaar om de systemen te integreren.

Vrijwillige wegspotters zullen via een applicatie op hun smartphone de ogen zijn van de lokale overheid om snel problemen door te geven. Daarvoor zal een dispatching instaan via centrale mailbox, waar de berichten terecht komen. De menselijke factor blijft dus belangrijk.

Wat vandaag telt, voor het grondgebied van de stad Zottegem, is dat het project over de datum van de gemeenteraadsverkiezingen moet worden getild. Er moeten subsidies worden aangevraagd en de werking van de wegspotters dient te worden opgestart.

Oproep :

Wie tijd en goesting heeft, wie met een smartphone overweg kan en graag wandelt of fietst, om als vrijwillige wegspotter aan de slag te gaan, kan nu al contact opnemen met isolde.depaepe@zottegem.be

Geïnteresseerden zullen worden uitgenodigd voor de eerstvolgende vergadering.

Sjarel Klak

Meer duiding : tragewegen.be — routeyou.com — zottegem.be