Virtuele realiteit in de bib: winnaars 360 °-wedstrijd in de prijzen

‘Maak jouw eigen 360 °-filmpje’! Zo luidde de opdracht van de wedstrijd die regiobib Route 42 dit voorjaar aankondigde.

Dat dit geen makkelijke opdracht zou zijn, was van de start duidelijk. De bibliotheken deden dan ook inspanningen om het de deelnemers makkelijker te maken: samen met Cultuurconnect, die digitale vernieuwing in de Vlaamse cultuursector stimuleert, werd een workshop georganiseerd in de Wattenfabriek en werden er in de bib enkele 360 °-camera’s ter beschikking gesteld. De workshop was volzet en de camera’s bijna steeds uitgeleend, maar finaal bereikten slechts drie inzendingen de bib.

‘Een filmpje in 360 ° maken is geen eenvoudige opdracht’ vertellen Pieter Godaert en Pieter Tinel, de winnaars van de wedstrijd. ‘Bij de klassieke video zie je alles uit één oogpunt en de toeschouwer volgt slechts één beeld. Bij 360 kan hij alle richtingen uitkijken, dus je moet heel goed nadenken over hoe je hem kan meenemen in een boeiende verhaallijn en hem in de gewenste richting kan laten kijken. Vooral het monteren en de technische uitwerking is geen lachertje. Bij een 360/VR-beleving wordt je helemaal ondergedompeld in een andere wereld. Als daaraan iets hapert of niet klopt, begin je al snel te duizelen. Het was een hele uitdaging om dit tot een goed einde te maken’ vertellen de winnaars. Ze ontvangen elk een waardebon van €150. Andere winnaars zijn Jolan Pouilliez en Lucas Sonck.

Benieuwd naar het resultaat? De 360-filmpjes kan je vinden op Youtube (zoektermen ‘360 en Route42’) en via de facebookpagina’s van Route 42, bibliotheek Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem of Zottegem. Voor de beste ervaring moet je echter gebruik maken van een VR-bril. Vanaf de digitale week die start op 19 oktober reist opnieuw een VR-lounge rond tussen de bibliotheken, met start in Zottegem. Daar kan je, naast enkele adembenemende 360-ervaringen, ook de winnende filmpjes bekijken.