Egmontmysterie onthuld: Egmont-schedel werd niet bewust verminkt

Dr. Maarten Larmuseau van KU Leuven onthult het Egmontmysterie…

Doctor Maarten Larmuseau, van het Departement Beeldvorming en Pathologie, KU Leuven gaf in de Ridderzaal een gesmaakte lezing in de reeks “Geus of goedgelovig?” “De lezing handelde over de recente onderzoeken die in het UZ Gasthuisberg uitgevoerd werden op de schedels van Lamoraal en Sabina. De professor besprak de resultaten van de CT scan en van het forensisch onderzoek”, aldus Olivier Van Rode, de voorzitter van Cultuurwerking Sotteghem.

Doctor Maarten Larmuseau

“Het begon allemaal toen ik met Olivier Van Rode afgesproken had om op de Markt in Zottegem een biertje te komen drinken” aldus Larmuseau  tijdens de lezing.  “Olivier liet mij foto’s zien van de skeletten, uit de collectie van zijn grootvader”. De professor begon zijn relaas met de herinnering aan de grafkelder, die hij uit zijn jeugdjaren overhield. In een boeiend relaas bracht Larmuseau de Franse Koning Henry IV aan bod, de Engelse koning Richard III en de heilige Idesbald. Maar het belangrijkste was natuurlijk de schedel van onze Lamoraal.

Van de schedel werd in het KAZ een 3D scan gemaakt, die momenteel in de nieuwe Egmontkamer te zien is. Maar er gebeurde nog veel meer. We onthouden vooral dat de vermeende verminkingen, die na de onthoofding aan Egmonts hoofd werden toegebracht, van eeuwen na zijn dood dateren. De pigmentering van het bot laat daar geen twijfel over bestaan. Dus geen haat vanwege Alva, maar, wier weet, een onhandigheid van één van de velen die de schedel in handen gehad hebben tussen 1857 en 1951?

X