CD&V wint fors. Open VLD blijft status-quo. N-VA en sp.a krijgen zware klappen.

Uittredend burgemeester Guido De Padt: “De coalitie blijft behouden.”

De CD&V is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Geraardsbergen. Ze winnen fors en stranden op 9 zetels, een winst van 4 zitjes. De Open VLD verliest 6,5% van de stemmen maar behoud haar aantal zetels. De coalitie Open VLD en CD&V komt versterkt uit de stembusslag. Ze hebben een ruime meerderheid van 21 zetels op een totaal van 31.

De oppositie komt erg versnipperd uit de lokale verkiezingen. De N-VA en de sp.a krijgen rake klappen. De N-VA verliest 3 zetels. De sp.a wordt gehalveerd. Het Vlaams Belang en de nieuwe beweging Het Alternatief van gewezen Vlaams Belanger Stephan Bourlau kunnen elk twee afgevaardigden naar de gemeenteraad sturen.

Daarmee lijken de inwoners van Geraardsbergen het beleid van de afgelopen jaren goed te keuren. De gesprekken om de coalitie de komende jaren voor te zetten, zijn in volle gang. Guido De Padt verzamelt het meeste aantal voorkeurstemmen en blijft burgemeester.

Julien Borremans

X