Filmreview : Niet Schieten (door Dimi Sterckx)

De nieuwe film van Stijn Coninx, over de terreur uit de tachtiger jaren, draagt als internationale titel: ‘Don’ t shoot’. Jan Decleir toont op sublieme wijze dat hij een verhaal kan dragen. Andere acteurs zijn Viviane De Muynck, Jonas Van Geel en Louis Talpe. Filmliefhebber Dimi Sterckx herinnert zich nog levend de verhalen die de 20ste eeuw afsloten. Lees waarom de film 5 sterren waard is.

Niet Schieten’ : vijf Sterren! ⭐⭐⭐⭐⭐

Dimi : In tegenstelling tot wat ik er van verwacht had, kan ik enkel lof betuigen over deze film. De toon wordt meteen gezet vanaf de eerste scene, met beelden uit het journaal van 1985, die ik me nog kan herinneren alsof het gisteren was. Ik was toen 8 jaar, ongeveer dezelfde leeftijd als de hoofdfiguur uit de film, David Van De Steen, die zijn beide ouders en zus verloor tijdens de brutale overval op Delhaize Aalst.

De dreiging blijft doorheen de hele film en voelt erg realistisch aan zoals het toenmalig angstklimaat in de Denderstreek.

Vanuit psychologisch oogpunt herken ik het verschillend omgaan met rouw en daaraan gekoppeld het voortdurend heractiveren van de trauma’s en frustraties na zovele banale onderzoeken en hoorzittingen, die uiteindelijk in een doofpotaffaire uitdraaien.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de decors en alles vertoeft in de sfeer van de jaren ’80: de huiskamers, computers, de auto’s, de schoolomgeving, het speelgoed, de muziek , de mode en de omgeving van Aalst met een korte flash van o.a. de Abdij Van Affligem.

De slotscène door Opa Van De Steen (Jan Decleir) zegt alles over het scheve leven in een ‘rechtstaat’. Enkel een onthoofd beeld van Vrouwe Justitia ontbrak om de film symbolisch te herinneren.

Zeer sterke acteerprestaties en een uiterst geslaagde weergave van dit ‘Erfgoed’.
De beste film die ik dit jaar heb gezien!

Door : Dimi Sterckx