Kerstballenworp blijft d é publiekstrekker op kerstmarkt Scheldewindeke

De ‘Kerstvrienden Oosterzele’ hebben zich afgesloofd om van de vierde editie van de openluchtkerstmarkt een bijzondere happening te maken. Er waren opnieuw veel vaardige handen nodig om de organisatie stevig op poten te krijgen. Jammer van het gure weer vooral op zaterdag: felle regen, wind en storm, het speelde de organisatoren parten. Een aantal standhouders haakten af, en begrijpelijk in zo’n slecht weer kwamen op zaterdag ook minder bezoekers afgezakt. Op zondagnamiddag verscheen (eindelijk) de zon, ineens veel volk tot grote tevredenheid van het bestuur van ‘Kerstvrienden Oosterzele’ én de standhouders. Fanaten kozen de kerstmarkt boven de warme huiskamer. De kerstballenworp, een idee van V éronique Coens, blijft een goed concept en een heuse publiekstrekker. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

‘Kerstvrienden Oosterzele’ zorgde op het Marktplein Scheldewindeke voor de de aanleg van een heus kerstdorpje waar je de typische kerstsfeer kon beleven. Een inspirerende kerstsfeer. Aan idee ën voor de feestdagen geen gebrek. Het publiek kon kuieren langs de standen, feestelijk opgesmukt. Kortom, er waren idee ën om er zelf bij u thuis een geslaagde kerst- en nieuwjaarperiode van te maken. De standhouders hebben in elk geval veel energie en kracht gestoken in de openluchtkerstmarkt. Marktplein Scheldewindeke hulde zich twee dagen volledig in de sfeer van de kerstperiode, kerstbomen, kerstversieringen, lichtjes, kaarsen, sieraden, cadeautjes, geschenkjes, decoratieve hebbedingetjes, glühwein, hartversterkertjes, eten en drinken,…Alle ingredi ënten waren er om het typische gevoel van welbehagen in de kerstperiode weer te geven.

Bezieler V éronique Coens: ‘Het optreden van het kinderkoor was alweer top, ook de twee acties van Music for live scoorden goed, mensen vroegen massaal een plaatje aan voor het goede doel. Vzw On Stage steunde De Warmste Week & vzw Kompas, alsook een stand die een revalidatiecentrum in Kenia steunde met pannenkoeken en de kerstballenworp werd alweer een voltreffer. We hadden telkens 100 prijzen, met veel dank aan lokale handelaars, al bij al ondanks het nefaste weer, toch tevredenheid bij vele standhouders en publiek. Jammer, er waren door de weersomstandigheden een aantal standhouders niet komen opdagen maar begrijpelijk door dat slechte weer’, evalueert V éronique Coens.

 

 

Balegemnaar Jan Van den Bossche stelde zijn boek ‘De Muizentrap’ voor, een ambachtsman toonde zijn vaardigheid met houtdraaien, Handmade by Veerle gooide hoge ogen met allerleuke gehaakte spulletjes. Het publiek kon laveren langs echt toffe standen met kleren, speelgoed, de Gijzenzeelse microbrouwerij met ‘t Gijzelaarke (klassenbier) en ambachtelijke kaas, geschenkmanden, de scholen VBS en GILO verkochten veel lekkers en hebbedingetjes, Tupperware, Optiek Veerle Hubo serveerde een gratis glaasje cava en hapje, keramiek Camaert, Bloemen Majolie, kerstbomen Danny Meersman, gezichtsverzorging Katrien VDV,…De Kerstman fleurde twee dagen de kerstmarkt op.

 

Wel jammer dat bezieler en duizendpoot V éronique Coens haar afscheid aankondigt. Vier jaar lang was ze d é drijvende kracht van de openluchtkerstmarkt. Ze is de bedenker van de Kerstballenworp (het succesnummer en d é publiekstrekker), een graag gezien figuur bij de standhouders, pers, en zo veel meer. Met pijn in het hart en een   traantje neemt ze afscheid. ‘Ik hoop dat de kerstmarkt zal blijven bestaan bestaan en verder zal groeien, hopelijk in betere weersomstandigheden, echt jammer dat er diefstallen zijn gepleegd incluis een aantal prijzen voor de kerstballenworp, en dit in klaarlichte dag. Niemand die iets gezien heeft’, besluit een ge ëmotioneerde V éronique Coens. ‘We gaan u missen, V éronique’, klinkt het bij velen.

Ook op de vorige editie werd de openluchtkerstmarkt geteisterd door onguur (storm)weer. Misschien is dit een goede tip, de Sint — Christoffelkerk Scheldewindeke lijkt ons een ideale locatie voor een kersthappening.                       Reporter 17