Vredesboom werd aangeplant in Horebeke

De langverwachte Vredesboom werd zaterdag in Horebeke geplant onder grote belangstelling. Dit had plaats op een weide waar een trage weg langs komt op Vrijsbeke.
Filip Hebbrecht: “Zoals enkele weken geleden aangekondigd hadden enkele burgers de symbolische Vredesboom, die het Horebeekse gemeentebestuur naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog op 11 november niet was gaan ophalen bij het Agentschap voor Natuur en Bos, naar Horebeke gehaald.

Via een poll op Facebook kon iedereen kiezen tussen twee locaties die druk worden bezocht door wandelaars en/of wielerliefhebbers: langs een wandelknooppunt in Korsele, dichtbij de protestantse kerk of aan de kapel van de Ronde van Vlaanderen in de Hessestraat. Maar liefst 70 inwoners brachten hun stem uit, waarvan de overgrote meerderheid koos voor Korsele. Symbolischer kan bijna niet, gezien in dit protestantse gehucht al decennia lang christenen, protestanten en vrijzinnigen vreedzaam samenleven.”
Toch een tweede boom
Maar niet getreurd voor de mensen die voor de Hessestraat kozen: het Agentschap voor Natuur en Bos gaf ons namelijk niet één maar twee Vredesbomen mee. En zo wordt Horebeke wellicht de enige gemeente van Vlaanderen die twee Vredesbomen zal herbergen. Omdat de gemeente Maarkedal haar Vredesboom plantte op het grondgebied van Horebeke, zullen wij onze tweede Vredesboom, eveneens een winterlinde, planten op het grondgebied van Maarkedal, weliswaar op priv éterrein, om ook zo de goede vrede tussen beide gemeenten te bewaren.

Bij de aanplanting langs Vrijsbeke bracht Sabine Schowanek haar eigen ritueel bij de boom. Men ging hierbij in een grote kring rond de boom staan en men kon de boom met bronwater besprenkelen.
De nieuwe burgemeester van Horebeke Cynthia Browaeys was eveneens aanwezig op deze plechtigheid.

X