De Kraamafdeling van het ASZ Geraardsbergen gaat dicht.

De kraamafdeling van de campus ASZ Geraardsbergen sluit op 1 juli zijn deuren. Deze beslissing hing al een tijdje in de lucht, maar is nu bekend geraakt. De sluiting zorgde al maanden voor verhitte discussies. De Raad van Bestuur van het ASZ heeft wat betreft de materniteit in Geraardsbergen de stekker uit het stopcontact getrokken.
Burgemeester Guido De Padt: “Dit is een proactieve beslissing. Men weet immers dat de materniteit de drempel van 400 bevallingen, het minimum dat opgelegd zal worden voor Vlaanderen, niet kan halen en dus onvermijdelijk zal moeten sluiten. Daarom gaat de afdeling nu al dicht en wordt de Geraardsbergse materniteit geïntegreerd in de vernieuwde infrastructuur op de campus Aalst.”

Het ander aanbod wordt versterkt en uitgebreid.
De gynaecologie en het aanbod betreft kindergeneeskunde wordt verder uitgebouwd. Zwangerschapsopvolging en -begeleiding en de kindergeneeskundige opvolging na de bevalling blijven in het ASZ Geraardsbergen aanwezig.
Burgemeester De Padt benadrukt dat er geen personeelsleden zullen moeten afvloeien. Elke medewerker van de materniteit zal binnen de ASZ-structuur aan de slag kunnen blijven.
De andere functies – zoals de spoedopname en de mug-functie – worden in stand gehouden. Andere afdelingen worden versterkt en uitgebouwd. Het zou gaan om de orthopedie, de abdominale heelkunde, de urologie en de plastische heelkunde. Meer zelfs. In de loop van 2019 wordt er in Geraardsbergen een geriatrisch dagziekenhuis geopend.

De oppositie reageert verbolgen.
De oppositie reageert verbolgen. Dirk Van der Maelen (SP.A): “Ik stel ook een gebrek aan politieke moed vast. Men had de beslissing tot sluiting voorafgaand aan de verkiezingen al kunnen meedelen maar heeft dat toen stilgehouden.”
Ook Patrick Franceus van Groen steekt zijn ongoocheling niet onder stoelen of banken: “Omwille van electorale opportuniteiten heeft men deze beslissing pas nu kenbaar gemaakt. Dit doet vragen rijzen bij de eerlijkheid en de openheid van onze beleidsmakers.”

Julien Borremans