Installatie gemeenteraad Zwalm. Wie vertelt de waarheid?

Op 7 januari 2019 werd de gemeenteraad van Zwalm officieel aangesteld.Of de fakkel van burgemeester gemakkelijk zou worden doorgegeven was de vraag die op ieders lippen rustte. Bedrog, tomeloze ambitie, jaloezie, coup de th éatre en dergelijke woorden werden meer dan veelvuldig opgediend.

Iedereen heeft blijkbaar een eigen versie van de feiten over hoe de nieuwe coalitie tot stand is gekomen. Bedrog door de ene, of overmoed bij de andere? Dom roept er hier en daar iemand.

Komt er nu eindelijk licht aan het eind van de tunnel of blijft iedereen op zijn standpunt en moeten we geanimeerde gemeenteraden verwachten in de landelijke gemeente?

In elk geval bleek de nieuwe coalitie nog niet verteerd door Johan De Bleecker (Open VLD) bij de installatie van de gemeenteraad gisteren. Uit het niets stak hij een betoog af tegen de “mesthoopcoalitie” zoals hij ze noemde. De coalitie van de verliezers ook volgens hem. Bruno Tuybens reageerde als een gestoken wesp. Dat dit punt niet op de agenda stond en dus moest worden stopgezet. Zolang de zinloze toespraak van De Bleecker duurde werd deze onderbroken door zowel Tuybens als de aanwezige toeschouwers.   “Slechte verliezers” hoorde ik hier en daar iemand roepen. Ook leek Open VLD niet als één blok te reageren. Zou het toch zijn dat de eendracht in de groep niet verzekerd is?

 

Eventjes de feiten op een rijtje

Zwalm werd de laatste 6 jaar (van 2012 tot 2018) bestuurd door een coalitie Open VLD – CD&V+.

De verkiezingen dienden zich spannend aan. Open VLD zocht immers een nieuwe kopman, nadat burgemeester Karen De Colfmacker besloot zich geen kandidaat te stellen voor een nieuw mandaat. Die aderlating werd opgevuld door Johan De   Bleecker, tweede schepen en bevoegd onder andere voor openbare werken. Konden ze op die manier VoorZwalm afhouden in de verkiezingen? Incasseerden ze zo niet te veel verlies? Was het nog mogelijk de coalitie in stand te houden?

Uiteindelijk bleven na de verkiezingen de uitslagen verrassend gelijklopend met die van 2012. Een licht verlies voor Open VLD en een zwaarder voor CD&V+, ook door een onvolledige lijst. In elk geval, CD&V+ verliest één zetel die naar VoorZwalm gaat.

 

De zetelverdeling is uiteindelijk als volgt :

Open VLD                           9

NVA                                           2

CD&V+                                 1

VoorZwalm                       7

Voila, de coalitie kan verdergezet worden, beide partijen maken zich op voor de grote paringsdans.

Dat ze elkaar zouden bellen werd reeds lang vastgelegd. En die telefoon komt, om 19u35 belt Johan De Bleecker naar Bernhard Ardaen en zegt “we zijn overeengekomen om elkaar te spreken. Dat is bij deze gebeurd”. Bernhard Ardaen vraagt hem waar en wanneer ze kunnen afspreken maar krijgt geen antwoord op zijn vraag. “Iemand anders zal je wel terugbellen” voegt De Bleecker er nog aan toe. En dat gebeurt   rond 20u46 door Johan Duprez, die meedeelt dat Johan De Bleecker in de AVS-studios zit en voorlopig geen tijd heeft.

Weer wordt de vraag gesteld waar en wanneer ze elkaar kunnen ontmoeten, maar opnieuw wordt Ardaen het bos ingestuurd.

Om 22u34 nog een gesprek van 11 seconden. Ditmaal belt Ardaen naar Duprez   met de vraag : “Hoe zit het? Waar en wanneer spreken we af?”, waarop   Duprez antwoordt: “Ik weet het niet, ik bel terug”.

Aangezien het natuurlijk de dag van de verkiezingen is, waarop meestal de coalities worden gesmeed, kan Ardaen het uitstelgedrag van Open VLD weinig op prijs stellen. Meer nog, hij besluit zelf niet af te wachten gezien de besluiteloosheid van Open VLD. Ook bestaat de vrees dat deze buiten de lijntjes kleurt en gesprekken voert met andere partijen.

En dan stort hij zich als een valk op een prooi. Hij neemt het initiatief om Louis Ide (NVA) te contacteren. Alles komt in een stroomversnelling. Reeds om 23u24 stuurt Louis Ide een bericht naar Ardaen: “Peter en ik zijn onderweg”. CD&V+ en NVA klikken zich aan elkaar en de rest is geschiedenis. Bij het ochtendgloren zijn er voldoende waarborgen met VoorZwalm om een nieuwe coalitie op de been te brengen.

Heeft Bernhard Ardaen eigenhandig een tjeventruc toegepast om een andere coalitie op been te brengen, als zodanig de verderzetting van de vorige coalitie onderuithalend?

Frustratie uiteraard bij Open VLD, maar de vraag moet gesteld worden, aan wie ligt dat? Uit de “Twiet”, de partijfolder van Open VLD die Johan Duprez in december rondstuurt naar alle bewoners van Zwalm, is het duidelijk: niet aan Open VLD! De woorden die gebruikt worden zijn niet mis, te beginnen met de titel: de coalitie van de schande. Open VLD schiet met grove lading naar Johan De Vriendt, die met 272 stemmen burgemeester zal worden voor de eerste drie jaar van de legislatuur.

Wellicht helpt het dat een partij zich eerst verzekert van de nodige handtekeningen, vooraleer zich op de dansvloer te begeven. Politiek is nu eenmaal een harde stiel en veel emotie kan daar niet in terecht. De kiezers hebben een meerderheid met de nieuwe coalitie en bedrog heeft daar weinig mee te zien. Slimmigheid wellicht meer.

Wat we nog meer hebben kunnen leren uit de nieuwe gemeenteraad is dat Bernhard Ardaen als niet verkozene de eerste drie jaar lid wordt van het Bijzonder Comit é Sociale Dienst, samen met vijf andere niet rechtstreeks verkozenen. De laatste drie jaar zou hij voorzitter én schepen worden van Sociale zaken, namelijk op het moment dat Bruno Tuybens burgemeester wordt ter vervanging van Eric De Vriendt. Een nieuwigheid met andere woorden voor Zwalm en ongebruikelijk, maar   niet onwettig.

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad konden alle partijen toch samen op de foto

Maar wie is Bernhard Ardaen nu precies?

In Zwalm zo goed als onbekend, maar daarom zeker geen onbelangrijk figuur, integendeel. Hij heeft reeds meerdere politieke watertjes doorzwommen. Bernhard is een rasbankier die het schopte tot de hoogste kringen van Dexia. Dit werd zijn levenswerk. Oorspronkelijk uit Oudenaarde waar zijn moeder gedurende 12 jaar voor de toenmalige CVP in de gemeenteraad zetelde en die hij in 1994 opvolgde.

Hij studeerde rechten in Kortrijk/Leuven, handelswetenschappen in Brussel en verzekeringen in Louvain La Neuve. Hij werkte zo’n 20 jaar voor BAC, Artesia en Dexia, waarna hij geroepen werd om de opkuis van Fortis mee te helpen in goede banen te leiden. Het bracht hem in contact met de hoogste politieke kringen van Belgi ë.

Die ervaring met de bankwereld en Fortisgate hielp hem om daarover een boek te schrijven: Tijdbom Dexia: the inside story. Met andere woorden, een beslagen iemand die Zwalm wel een eindje op weg kan helpen in deze roerige jaren. Ook zijn visie op het hedendaagse wonen mogen gehoord worden. Benieuwd of daar iets van in huis kan komen.

Hij hoopt in elk geval op een stabiel en werkbaar gemeentebestuur die er voor alle burgers is.

En dat het mag gedaan zijn met de vele aanvallen op de persoon van Eric De Vriendt die het zo goed voor heeft met Zwalm en dat hij zijn mandaat ten volle zal gebruiken om de bewoners erop vooruit te helpen.

Dat moest Bernhard nog even van het hart net voor het eind van ons gesprek in de Horebeekse boekhandel. En dat een trage ademhaling kan bijdragen aan het terugvinden van de nodige rust.

X