De oppositie is ziedend over het verloop van de gemeenteraad.


Geraardsbergen. Dinsdag liep de gemeenteraadszitting uit tot 2.15 uur. De sp.a vroeg om het agendapunt omtrent de sluiting van ‘den dok’ aan het begin van de zitting te behandelen, maar dit voorstel stuitte op een ‘njet’ van Rudy Frederic, voorzitter van de gemeenteraad. Het agendapunt werd pas om 2 uur ’s nachts behandeld. De oppositiepartijen waren in alle staten.

Rudy Frederic ligt onder vuur. De oppositiepartijen sp.a, Groen en de PVDA zijn niet te spreken over de manier hoe de voorzitter van de gemeenteraad — Rudy Frederic — de zitting leidde. Voor en bij het begin van de gemeenteraad ventileerden de manifestanten hun ongenoegen over de sluiting van het gemeentelijk openluchtzwembad ‘Den Bleek’.

Herschikking van de agenda
De sluiting stond geagendeerd en zou zeker voor de nodige commotie zorgen, maar daarvoor moest eerst helemaal de agenda van het OCMW en de gemeenteraad moeten worden doorploegd, wat van de manifestanten engelengeduld vereiste. De sluiting van ‘den dok’ werd gekoppeld aan het budget. Op de vraag van de sp.a of de agenda niet kon worden herschikt zodat de manifestanten niet urenlang in de raadszaal zouden moeten doorbrengen, antwoordde de voorzitter — na consultatie van enkele schepenen — negatief. Het publiek liet duidelijk zijn ongenoegen blijken. Voorzitter Frederic maande iedereen aan tot kalmte. Hij dreigde verschillende malen om de raadzaal door de politie te laten ontruimen, wat hem boegeroep bij de demonstranten opleverde.

Pesterijen en manoeuvres
De oppositiepartijen sp.a, Groen en de PVDA reageerden ontstemd en spraken van pesterijen en manoeuvres om de militanten het leven zuur te maken en hen te doen afdruipen. Dinsdag liep de zitting uit tot 2.15 uur ’s nachts. De sluiting van ‘den dok’ kwam maar pas om 2 uur ter sprake.

In een kort gesprek laat Rudy Frederick verstaan dat er helemaal geen sprake was van enig manoeuvre om het bewuste agendapunt helemaal op het einde van de raad te behandelen. De punten op de agenda dienden in een bepaalde volgorde te worden afgewerkt. “De enige reden was dat bij punt 7 van de agenda van de OCMW-raad het budget 2019 van het OCMW eerst moest vastgesteld worden om dan bij punt 17 van de agenda van de gemeenteraad het kasresultaat 2019 en het budget 2019 van het OCMW goed te kunnen keuren,” aldus Frederic in het Nieuwsblad.

“Een gemeenteraad onwaardig…”
De overgebleven manifestanten reageerden ontgoocheld. “Dergelijke voorstelling is een gemeenteraad onwaardig. De politiek moet dichter bij de mensen worden gebracht. Dit spektakel heeft net het omgekeerde bereikt”, reageerde een vermoeide demonstrant.

Julien Borremans

X