Digitaal en data zijn de toekomst

Proximus is belangrijkste telecomoperator

De presentatie van een jaarrekening is het uitgelezen moment om meer te weten te komen over een onderneming. Proximus staat meer dan ooit in de belangstelling door de aangekondigde ontslagen. Is dit een bedrijf op de rand van de afgrond ? Zeker niet als je de aandeelhouders een stabiel dividend van 1,50 euro per aandeel kunt uitkeren. Alles heeft te maken met de digitalisering die zich aan sneltempo verder zet. Competitiviteit tussen de telecomoperatoren noopt eveneens tot kostenbesparing.

 

CEO van Proximus mevrouw Dominique Leroy

Klanten schakelen over naar digitaal

De gewone telefoonaansluiting verliest elk jaar tienduizenden klanten, bij Proximus zagen ze over het afgelopen jaar maar liefst 108.000 lijnen voor vaste spraak verdwijnen. Toch beschikken nu nog altijd 2.516.000 klanten over een vaste lijn voor spraak. Dramatisch zou je denken, maar wat verloren wordt aan een kant komt er aan de andere kant bij. Voor televisie zag Proximus op één jaar zijn abonnees aangroeien met 50.000 nieuwe klanten. Wat vroeger uitsluitend een televisiekabel aangelegenheid was, komt nu langs de vaste   telefoonaansluitingen tot in de huiskamer. Momenteel telt   Proximus 1.611.000 televisieklanten   . Vast internet van deze operator kon tot nu toe 2.026.000 klanten overtuigen met een aangroei van 43.000 aansluitingen verleden jaar. De voorafbetaalde mobiele kaarten voor gsm of prepaid kende bij Proximus verleden jaar een daling met 134.000 klanten. Maar voor de postpaid, of trouwe betaling met een vast maandelijks abonnement kwamen er 134.000 klanten bij. Apparaten worden meer en meer draadloos verbonden en beheerd, dit leverde Proximus in 2018 een aangroei op met 119.000 Machine-to-Machine of M2M abonnees.

Nieuwe producten en betere technieken

We lopen er nog niet te veel op vooruit, 2 april 2019 werd voorzien om alle gegevens over het nieuw product EPIC Combo bekend te maken. Na een eerdere lancering bij grote concurrent Telenet volgt Proximus nu met een gelijkaardig aanbod. Zonder decoder zal men een hele rist aan diensten onbeperkt kunnen gebruiken zoals : verschillende apps, sociale media, Netflix, YouTube en muziek. In een verder stadium komt Proximus met een afzonderlijke televisie app met enkele televisiezenders en het aanbod van Proximus-TV. De klanten genieten nu al van de verdere optimalisering van het mobiele netwerk. Maar liefst   99,50 % van de Belgische klanten kunnen indoor mobiel   bellen. Deep Indoor of verder van een wand of venster is er nog een bereik tot 92,40 %. Voor mobiel moeilijk bereikbare plaatsen   biedt Proximus afzonderlijk oplossingen aan waarbij men mobiel kan bellen langs een gehuurd apparaat dat met het vaste internet verbonden is.

Goedkope oplossing

Wie geen behoefte heeft aan de uitgebreide mogelijkheden met een vaste Proximus aansluiting kan voor 39 euro een Scarlet abonnement nemen op internet + telefonie + digitale televisie. Ook een goedkope mobiele oplossing met een vast maandelijks abonnement aan 8 euro voor 150 minuten bellen en een hoeveelheid data en sms’en is mogelijk bij deze Proximus dochteronderneming.

Spionage   ?  

Nogal wat geruchten doen de ronde over spionage die zou uitgevoerd worden met apparatuur van het Chinese Huawei. De CEO van Proximus Dominique Leroy verklaarde geen weet te hebben van dergelijke feiten. Er is evenmin druk van regeringszijde om de aankoop van Huawei apparatuur te verbieden. Men zou eerder over het Kanaal moeten gaan kijken waar ernstige vermoedens zijn van het bespioneren van Proximus door de adepten van de Brexit.   Enkele jaren terug waren we aanwezig toen Proximus CTO, Geert Standaert een ultrasnelle 5G testverbinding realiseerde met apparatuur van Huawei. Dit Chinees bedrijf heeft een technische voorsprong op zijn concurrenten. Van deze Chinese voorsprong raakten we persoonlijk overtuigd bij gebruik van andere telecommunicatie apparatuur van Boxchip, Abell en Inrico.   In vervanging van de traditionele walkietalkie gebruikt voor allerlei taken en bij evenementen, kwamen Chinezen met POC-radio. De POC-radio is tot nu toe een zuiver Chinese aangelegenheid, die gebruik maakt van draadloze dataverbindingen. Of dit nu met een simkaart is of met wifi, er is direct bereik over de ganse wereld.   Met een smartphone moet men een gesprek aannemen, bij POC-radio staat de verbinding altijd open.

Wat met 5G ?

Intussen is het wachten op de invoering van 5G om snelheden te halen tot maximum 20 Gbps, of 20 miljard bits doorsturen per seconde. als we weten dat er 8 bits in een byte gaan kan men narekenen hoeveel data er per seconde wordt verzonden met 5G. Met als bijzonderheid dat de traditionele vertraging of latency bij digitale overdracht zal beperkt worden tot 1/1.000 van een seconde. Proximus en de andere operatoren wachten met ongeduld op de toekenning van de 5G licenties.