Compleet geschift: rampenfonds landbouw afgeschaft = boeren draaien op voor de klimaatopwarming

foto SjK

Column – Ze zijn zot geworden in de ivoren toren. Als jij morgen nog vers geteelde groenten op tafel wil, dan geef je er nu best een lap op want nèt diegenen die al de grootste inspanningen leverden om zich aan te passen aan een wereld die te warm, dan weer te stormachtig, dan weer te nat of te droog is, gaan zelf moeten opdraaien voor hun groeiend verlies aan inkomen.

Die draagkracht hebben boeren niet!

Boerenverstand! Wanneer de boerenstiel riskanter is dan investeren in de lotto of een bezoek aan het casino,… dan zal de stiel de schop op gaan. Vandaag zijn er nauwelijks nog boeren in Vlaanderen. Morgen zullen er geen boeren meer zijn. Gedaan! Afgelopen…

Boer, verzeker je zelf tegen rampen, want wij doen het niet meer, zegt de Vlaamse regering. (Bron : De Standaard)

Na het opdoeken van het rampenfonds zullen de verzekeringsmaatschappijen niet staan te springen om dat risico te dekken,… zij zijn niet gek! Het zou de verzekering onbetaalbaar maken èn groeiend risicovol voor de verzekeraar.

Koken kost geld!

Ja,… en ook de klant staat niet te springen om nog meer te betalen. Niet dat die brave burger niet wil,… maar een derde haalt nu al niet meer het einde van de maand zonder negatief saldo.

Trouwens, er zal (voorlopig) nog altijd wel een land   te vinden zijn van waaruit de import de prijs van onze Vlaamse boeren keldert.

Beuhhhh

Ook de veeteelt kan maar beter oppassen. (#sarcasme:) Bwaah ja,.. pfff,… dan importeren we toch gewoon het vlees. De boeren, die toch al handig zijn met grote voertuigen, kunnen vrachtwagenbestuurder worden. De beestjes worden dan goedkoop gekweekt en geslacht in verre oorden. Zo moeten we ons geen zorgen meer maken over dierenwelzijn,… ver van ons bed. We laten dat controleren en plakken er een ethisch label op. Probleem opgelost?

foto SjK

Godverdomme, en nu?

Gaan we dan op de vrij gekomen grond, in samenwerking met Bokrijk, enkel nog toeristische boerderijen oprichten waar we excuusdieren en nepboeren doodknuffelen of koeioneren tot ze er de weubbes van krijgen? Elk knuffeldier en zijn afgeleide gerecht krijgt dan een naam: Pluisje met pruimen, Bella-burger of Knorretje-worst.

Wedden dat we binnen enkele decenia blij zullen zijn met ratje-burger, blinde-poesje-vink of woefie-steak? Zonder boeren is er immers geen gewas om aan die knuffelbeesten te geven. Juist, dan importeren we dat wel en vreten ondertussen de hond van de buren op.

Alleen de solidariteit van een fonds, dat niet de bedoeling heeft om winst te maken (zoals een verzekeringsmaatschappij) kan de landbouw betaalbaar houden,… en het risico doenbaar maken. Koste wat het kost.

Stel jezelf in de plaats van de boer. Je hebt vele hectaren grond om te onderhouden. Telkens je investeert in plant- of zaaigoed wordt het risico op verlies groter door de klimaatverandering. Als het risico tè groot wordt en rampen niet meer worden opgevangen door een fonds,… wat doe je dan om je leven en je gezin te redden?

Weg met de tractoren en leven de gamel, op weg naar de fabriek!

En wie gaat al die arbeiders eten geven?

SjK (Carl Nys)

foto KdP