Hyperprofessionele weedplantage op de Hoge Buizemont ontmanteld.


Graardsbergen. Woensdag werd er door de politie van Geraardsbergen-Lierde een omvangrijke weedplantage met ruim 1150 planten in de Hoge Buizemontstraat opgeruimd. De stadsdiensten van Geraardsbergen vulden meer dan drie containers en sleepten bijna zestig zakken potgrond uit het huis. De straatwaarde van de opbrengst bedraagt ruim 550.000 euro per oogst.

Dinsdagavond kwam de zaak in een stroomversnelling. Volgens een aantal buurtbewoners reden twee anonieme politiewagens een bestelwagen klem. Speurders met getrokken wapens sommeerden de twee verdachten de bestelwagen te verlaten. Ze werden geboeid naar het commissariaat afgevoerd. Volgens dezelfde getuigen gingen de speurders even later het huis wat verder binnen en ontdekten er een omvangrijke weedplantage met meer dan 1150 planten, waarvan een ruim deel reeds werd geoogst. Er werden eveneens enkele zakken vol cannabis gevonden, naast 58 zakken met potgrond.

Hyperprofessionele plantage
Vanaf woensdagmiddag werd de woning in de Hoge Buizemontstraat leeggehaald. Dat verliep met enige vertraging, want de Civiele Bescherming — die voor dergelijke klus wordt gemobiliseerd — werd door een spontane staking lam gelegd.

Vervolgens werden de stadsdiensten opgetrommeld, die met twee vrachtwagens en een bestelwagen met aanhangwagen ter plaatse kwamen. Arbeiders vulden meer dan drie containers. De wagen met aanhangwagen transporteerde bijna zestig zakken potgrond.
De arbeiders die instonden voor de opruiming, maakten gewag van een hyperprofessionele plantage met onder andere een automatisch sproeisysteem en een vernuftig verwarming- en ventilatiesysteem.
Het parket is bijzonder karig met informatie. Het blijft nog steeds wachten op een verklaring, wat er op wijst dat het onderzoek nog gaande is. De omvang en de professionele aanpak van de plantage wijst er — volgens een getuige — op dat het mogelijks om een goed georganiseerde bende gaat.

Penetrante geur
De buren hadden geen contact met de bewoners  van het huis, maar hadden wel al verdachte handelingen opgemerkt. Een buurtbewoner getuigt: ‘E én keer zag ik er ’s nachts om 2 uur een bestelwagen aanrijden. Ik dacht onmiddellijk dat dat voor iets was wat het daglicht niet mocht zien.’ ‘Van de bewoners weet ik eigenlijk niets. De rolluiken en de gordijnen waren er constant gesloten’, vertelt iemand anders. Een andere omwonende heeft een nog opmerkelijker verhaal. “Een aannemer die bij de buren werken uitvoerde, vertelde over een penetrante geur die uit de naastgelegen woning kwam en over een scheidingsmuur die abnormaal warm aanvoelde. Nu ik dit hier zie, weet ik eindelijk hoe de vork aan de steel zit.”

Opbrengst bedraagt ruim 550.000 euro.
De opbrengst van de plantage spreekt tot de verbeelding.  E én weedplant brengt algauw 36 tot 48 gram op en is goed voor 5 oogsten per jaar. De omzet per weedplantje bedraagt 2.400 euro per jaar. Per oogst bedroeg de omzet van 1150 weedplanten ruim 550.000 euro.

Julien Borremans