Griet Hoet sportvrouw van het Jaar, Kinderrevalidatiecentrum ook laureaat.

PERSBERICHT: De Vlaamse G-sportbeweging heeft vrijdag uitstekend gescoord op de Gentse Sportawards. Tandemrijdster Griet Hoet (visuele beperking) is Gents sportvrouw van het jaar 2018. Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent won de trofee voor Sport & Community. “We zetten opnieuw een stap vooruit in de integratie van personen met een beperking in onze sportieve samenleving.”

Voor het eerst werd een topsporter met een beperking verkozen tot sportvrouw van het jaar in Gent: Griet Hoet won die trofee dankzij haar 3 WK-medailles op de piste en haar eindoverwinning in de UCI-wereldbeker op de weg in 2018. Griet heeft de oogziekte retinitis pigmentosa en rijdt sinds 2015 met piloot Anneleen Monsieur op een tandem. “Dit is de kers op de taart voor een schitterend jaar en het is een mooie erkenning dat we ons tussen de valide atleten kunnen mengen”, zegt Griet, die dit jaar even goed wil doen. “Het is een uitdaging, maar Tokio 2020 zit in ons hoofd dus we willen presteren.”
De andere twee kanshebbers voor de titel van sportvrouw van het jaar zijn onze tandemdames niet onbekend. Ze haalden het nipt voor Eline Berings, die Griet en Anneleen sportpsychologisch mee begeleidde in 2018, en An Vannieuwenhuyse, waarvan de tandemdames ook enkele malen krachttraining kregen.

In de categorie Sport & Community was de laureaat het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent. Zij begonnen exact één jaar geleden met een sport- en beweegaanbod voor hun revalidanten. “Sport is belangrijk voor de re-integratie, en voor het zelfvertrouwen”, aldus Eveline Heyvaert van UZ Gent. Het Kinderrevalidatiecentrum krijgt daarbij de steun van FUNdamentals, het project laagdrempelig sporten van G-sportfederatie Parantee-Psylos. Jessica De Smet, directeur van Parantee-Psylos: “De twee laureaten werden verdiend verkozen en hiermee zetten we opnieuw een stap vooruit in de integratie van personen met een beperking in onze sportieve samenleving.”

Jaarlijks reikt de Stad Gent op de Sportawards zes trofee ën uit aan Gentse sporters en sportorganisaties die zeer goed presteerden tijdens het voorbije jaar. 1.522 Gentenaars brachten dit jaar hun stem uit.