Stad Ninove verwelkomt volkstuinen ‘Graafland’

Schepen Wouter Vande Winkel en Kurt Van Den Driessche met enkele tuiniers

Heb je groene vingers, maar geen tuin? Dan is de volkstuinsite ‘Graafland’ een perfect initiatief voor jou. De werken gaan namelijk hun laatste fase in. In de loop van mei zouden de gebruikers hun eerste aanplantingen kunnen doen op de terreinen aan de Meerbekeweg vlakbij KVK Ninove.

Wie kan een perceeltje huren?

Iedereen die in Ninove woont, kan zich kandidaat stellen, maar de selectie wordt gemaakt op basis van je huidige tuin. Woon je op een appartement, dan krijg je voorrang op de mensen die al een tuin hebben. Kandidaten met een huiskavel van meer dan 9 are worden niet toegelaten.

Graafland telt momenteel reeds 7 volkstuintjes

Schepen Wouter Vande Winkel (Samen/Groen) gaf op de Open Werfdag een stand van zaken van het bijna afgewerkte terrein en hij lichtte de werking toe van de volkstuintjes. Nadien volgde een rondleiding op de site.

“De 26 inschrijvingen bewijzen dat er in Ninove veel vraag was naar volkstuintjes. Sommige mensen zijn verhuisd naar een appartement en missen hun tuin, andere hebben een klein tuintje waar geen plaats is voor een moestuin, en daar willen we een oplossing voor bieden”, zegt schepen Vande Winkel. “Bij de indeling houden we rekening met de vraag van de kandidaten. Sommige tuiniers willen een groot perceel, andere een klein. De kleinste oppervlakte meet 25 m ², de grootste 75m ². Met 26 tuintjes zal Graafland mooi gevuld zijn, maar omdat we iedereen de kans willen geven om zich kandidaat te stellen, organiseren we toch nog de Open Werfdag. Het is pas als je op het terrein wandelt, dat het concept volledig duidelijk wordt. En voor een aantal mensen zal dit wellicht het extra duwtje zijn dat ze nodig hebben om in te tekenen.”

De huurprijs van een volkstuintje ligt bijzonder laag. Gebruikers betalen slechts 1 euro per vierkante meter per jaar. “We willen de drempel bewust heel laag houden,” gaat Vande Winkel verder, “Graafland moet immers ook een sociale ontmoetingsruimte worden waar alle Ninovieters zich welkom voelen en elkaar kunnen vinden.”

De naam van het volkstuinencomplex werd gekozen op basis van de locatie van de terreinen. “Dwars door het volkstuinencomplex loopt de oude grens tussen het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant,” vertelt de schepen van leefmilieu. “Ninove zelf hoorde bij het graafschap Vlaanderen en gemeenteraadslid Kurt Van Den Driessche stelde voor om dat gegeven te combineren met de huidige functie van de terreinen als volkstuintjes. De naam Graafland was geboren.”