Molenaars in spe hebben zin om eeuwenoud ambacht verder te zetten.

Op zaterdag 30 maart verzamelden enthousiaste toekomstige molenaars aan de onlangs gerestaureerde Windekernolen (grens Scheldewindeke/Balegem) en aan de Klepmolen in Balegem. Gedurende de dag kon je molenaars in spe aan het werk zien. In oktober 2018 volgden ze de molenaarscursus die liep tot april 2019. De molenaarscursus is een lovenswaardig initiatief van het Molenforum Vlaanderen vzw. De meester-molenaars leggen op 27 april hun theoretisch examen af, dan volgen hun 100 u stage. Niet voor doetjes, molenaar worden. Het molenaarsambacht vereist heel veel stielkennis. Een gelukkige trend, dat mannen en vrouwen bereid zijn het eeuwenoud ambacht verder te zetten. Molens maken deel uit van ons erfgoed. Finaal brachten de toekomstige molenaars, na een heel geslaagde en leerrijke dag, een bezoek aan stokerij Van Damme in Balegem.(Reporter 17)

Het is historisch juist dat in Vlaanderen zowat 1.000 jaar geleden de eerste windmolens werden gebouwd. Nadien werden eeuwen lang met duizenden molens graan gemalen, oliehoudend zaad geplet, hout gezaagd, polders droog gehouden, … Ze werden samen met de ontelbare water- en rosmolens een onmisbare schakel in onze voedselvoorziening. Molens zorgden voor veel welvaart in Vlaanderen. Jammer, enkele generaties terug verloren die historische molens als gevolg van hun lage rendementen en natuurafhankelijkheid hun economisch nut. Maar de overgebleven molens verdienen te worden gekoesterd én goed onderhouden te worden. Honderden molenaars doen dat ondertussen al meer dan veertig jaar. De eerste lichting vrijwillige molenaars kreeg in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog opleiding van de laatste generatie beroepsmolenaars. Alleen maar toe te juichen, die kennis wordt nu doorgegeven. De ongeveer 250 water- en windmolens die Vlaanderen nog rijk is, getuigen daarvan. Het Molenforum Vlaanderen is opgetogen dat mannen en vrouwen de molenaarscursus volgen of gids worden, maar ze zijn nooit met genoeg. Steeds meer en meer mensen tonen interesse om meel en bloem te kopen die op ambachtelijke wijze wordt gemalen.

Het Molenforum Vlaanderen heeft ook molengidsen nodig. Als je slaagt voor het theoretisch gedeelte en je bovendien bekwaamt in het rondleiden van groepen krijg je het diploma van molengids. Je kan dan aan de slag om de bezoekers tekst en uitleg te geven over de werking van de molen, de ooit zo belangrijke maatschappelijke positie van molen en molenaar.

Molenminnaars

Leerden het eeuwenoud ambacht: Peggy Van Hoeymissen (Balegem), Bart Callebaut (Balegem), Nele De Cocker (Zottegem), llse Lampaert (Zottegem), Peter Allaert (Ruiselede), Koenraad Baetsl é(Assenede), Marleen Bocken (Anderlecht), Geert Bogaert (Eernegem), Jan Claeys (Werwik), Lucien Cromphout (Galmaarden), Jan Daenen (Sint- Niklaas), Gaston De Clippel (Oudenaarde), Yana De Decker (Ruiselede), Frank De Geyter (Zwalm), Robrecht De Herdt (Gistel), Stijn De Ram (Ruiselede), Benoit Debusschere (Oeudeghien), Marnix Dekuyper (Oostende), Henri Janssens (Boechout), Sofie Lambein (Gent), Hilde Laureys (Brugge), Nicolas Legon (Westende), Omer Meyskens (Ninove), Ronny Minnaert (Wondelgem), Jan Moreels (Heule), Kelly Pauwels (Leke), Olivier Penet (Dottignies), Glenn Schutyser (Oudenburg), Els Van Caeleberg (Denderwindek), Guy Van Damme (Heusden), Sarah Van Dyck (Pulderbos), Jurgen Van Heghe (Heule), Hans Van Lierde (Lennik), Jonas Van Nevel (Sint- Andries- Brugge), Tom Van West (Wetteren), Peter Vandenbrande (Denderwindeke), Ren é Verheyen (Geel), Stefaan Verkest (Ruiselede), Susy Wieme (Ruiselede).

Word molenaar of gids

Interesse om molenaar of gids te worden? Over de fascinerende molenwereld vind je info op de

websites: www.molenforumvlaanderen.be, www.vlaamsemolens.com, www.molenechos.org en in Provinciaal Molencentrum Wachtebeke, Puyenbrug 5, 09 I 342 42 40, mola@oost-vlaanderen.be.   Reporter 17