Ondanks de vele maatregelen blijft sluikstorten een probleem.


Geraardsbergen. Het sluikstorten blijft een probleem. Een attente lezer bezorgde ons twee foto’s, waarop duidelijk te zien is dat er op onbewaakte ogenblikken en plaatsen nog steeds heel wat afval illegaal wordt gestort. De stad neemt reeds een batterij aan maatregelen, maar volstaan die?

Een batterij aan maatregelen
Een attente lezer bezorgde ons twee foto’s waarop duidelijk te zien is dat er illegaal afval werd achtergelaten. De twee plaatsen op de foto liggen in de buurt van de Astridlaan. ‘Het is en blijft een oud zeer en zelfs een kanker in onze maatschappij.’ Burgemeester Guido De Padt (Open VLD) stortte vorig jaar reeds zijn hart uit aan Het Laatste Nieuws: ‘Dagelijks rijdt er een wagen van de stad rond om het op te ruimen en cijfers die we enkele jaren terug hebben samengesteld, wezen op een jaarlijkse uitgave van 250.000 euro om de rommel op te ruimen en te verwerken. Veel geld.’

Het stadsbestuur leverde vorige legislatuur heel wat inspanningen om het sluikstorten tegen te gaan. De Padt andermaal in Het Laatste Nieuws: ‘We hebben de GAS-boetes hiervoor fors opgedreven. Voor het achterlaten van afval, misbruik van openbare vuilnisbakken en het onreglementair aanbieden van afval, noteren we alleen dit jaar al 141 inbreuken (79 in 2017). We steven dus af op een verdubbeling. De helft van die inbreuken leidde tot een effectieve GAS-boete. De stijging is vooral te wijten aan het feit dat we overtreders nu meer en gerichter zijn gaan opsporen. Vervuilers krijgen ook een alternatieve straf. Zo krijgen ze een afvalzak mee en moeten ze in hun buurt zwerfvuil oprapen. Ook kunnen ze een paar uur meehelpen met de stedelijke reinigingsdienst van de stad’

Meld sluikstorten
Een tijd geleden kocht de stad Geraardsbergen een slimme camera aan om sluikstorters te betrappen. Het gaat om een verplaatsbaar en vermomd type. Op lange termijn zou dit soelaas moeten brengen.
Meldingen van sluikstorten kunnen uiteraard aan de politie van Geraardsbergen/Lierde worden doorgegeven (tel.: 054 43 04 30). Foto’s van sluikstorten kunnen gepost worden op: https://www.facebook.com/groups/687880294649241/ (STOP SLUIKSTORTEN IN GERAARDSBERGEN).

Julien Borremans

 

X