Vuurtje stoken in Brussel Noord stuurt treinverkeer h élemaal in de war. De Zottegemse Heidi beleefde het vanop het eerste perron

De Zottegemse Heidi Schuddinck was gestrand in het station van Denderleeuw.

Zottegem – Het treinverkeer naar Brussel liep helemaal in de war nadat een dakloze een vuurtje stookte. De vlammen sloegen over op een seinkast. Hoe is het mogelijk dat één kapotte seinkast en een verbrande bekabeling ter hoogte van spoor 12 in het Brusselse Noordstation, het treinverkeer in ons land dermate in de war kan sturen?

Ook bij het personeel van de NMBS was de verwarring algemeen. Niemand kon uitleg geven. Passagiers werden halverwege de rit gevraagd om over te stappen op een trein die niet kwam.

Heidi Schuddinck, die van Zottegem naar Brussel spoorde, vertelt :

Heidi: Het viel op dat niemand echt wist wat er aan de hand was, ook het treinpersoneel niet, jammer genoeg. Op de trein vanuit Zottegem raadde men ons aan: reizigers voor Brussel Zuid stappen af in Denderleeuw en nemen daar de trein naar de luchthaven. Maar die is er niet doorgekomen.

De Beiaard : Daar stond je dan, en waarschijnlijk niet alleen!

Heidi : Men raadde ons dan aan te sporen naar Brussel West om daar metro lijn 6 te nemen, en zo in Brussel Zuid te geraken.

De Beiaard : Dus het personeel, dat zelf nauwelijks over informatie beschikte, deed toch zijn best om jullie verder te helpen.

Heidi : Ja, en ik heb al erger meegemaakt. Uiteindelijk was ik ruim een uur te laat op mijn werk. Maar het is toch schrijnend dat een dakloze die zich tracht te warmen er in slaagt om de helft van Vlaanderen plat te leggen. En hoe komt het dat die seinhuizen niet beter beschermd zijn?

De Beiaard : Je hebt dus de tijd gehad om van de stationsomgeving te genieten.

Foto: Heidi Schuddinck – zwerfvuil

Heidi : Ja, investering in infrastructuur en omkadering is broodnodig bij de Nationale Maatschappij voor de BuurtSpoorwegen. Als bijkomende duiding deze foto. Ik was gedegouteerd door het zwerfvuil. Dat moet me ook van het hart. Ook de terugweg van Brussel naar Zottegem was gelijk sardientjes*,… maar ik ben blij dat de trein er is, met alle begrip dus. Maar toch, we staan op dat gebied status quo met 20 jaar geleden. Hoe wil men meer mensen op de trein krijgen als men er zelfs niet in slaagt om coherent te communiceren. Met alle respect voor het treinpersoneel h é.

NVDR: * De NMBS geeft mee dat heel wat piektreinen werden afgeschaft. Ook de ochtendspits zou morgen nog moeilijk kunnen verlopen.
Je kan alles opvolgen op : de website van de NMBS.

De groeten van Sjarel Klak