De sluiting van Den Dok haalt de nationale pers. Nick Dobbelaere: ‘De sluiting is gebaseerd op onwaarheden.’


Geraardsbergen. De commotie rond het sluiten van Den Dok heeft de nationale pers gehaald. De Morgen brengt het verhaal haarscherp in beeld. Intussen neemt het ongenoegen gestaag toe. Ook de Jeugdraad heeft vragen bij de sluiting. De PVDA reageert scherp: ‘De sluiting is gebaseerd op onwaarheden.’

‘Mijn hart bloedt.’
Guido De Padt (open vld) in De Morgen: ‘Mijn hart bloedt… Echt waar. Want net als veel Geraardsbergenaren vond ik in de zwemkom ooit mijn eerste lief. Ik weet dus maar al te goed dat het gevoelig ligt. Maar we konden niet anders. We kregen eind vorig jaar een rapport over de slechte toestand van het zwembad. Het moest volledig gerenoveerd worden. Die kosten, samen met de exploitatie, zou de stad het volgende decennium een jaarlijkse rekening van 300.000 euro bezorgen.’

Volgens de burgemeester van Geraardsbergen is het beter om het geld aan het voortbestaan van het ASZ ken de pensioenfactuur van het statutair personeel te besteden, dat jaarlijks 1,1 miljoen euro zal kosten. Bovendien vormt het provinciaal domein De Gavers een mooi alternatief.

De Morgen…
In De Morgen reageert een aantal actievoerders — gebundeld onder de naam ‘Den Dok Blijft’ — bijzonder scherp. Ze nemen het niet dat er weer een brok geschiedenis dichtgaat. Ze wensen tevens anoniem te reageren. ‘De burgemeester tolereert geen kritiek op zijn beslissing. Maar voor ons kan de sluiting van het zwembad niet. Het zwembad is deel van de ziel van deze stad. Het dateert nog uit de tijd dat de bazen van de luciferfabrieken in de stad vonden dat het gewone volk niet zomaar meer in de Dender mocht zwemmen. Om hygi ënische redenen werd dan maar een zwembad gebouwd. ‘Den Dok’, pal in het historisch hart van Geraardsbergen, is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor de centrumbewoners. Mensen van alle slag, waaronder ook veel sociaal kwetsbaren. Mensen ook die moeilijk tot in de Gavers geraken, dat in een buitengebied van de stad ligt.’

De actievoerders voelen zich bekocht. In 2017 werd met veel bombarie de honderd dertigste verjaardag van het zwembad gevierd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen was er geen sprake van een sluiting. Na de oktober 2018 sloeg het nieuws in als een donderslag.

De arbeiders van de stekskesfabriek… voor wie het zwembad werd gemaakt.

De redders ramen de kosten.
In De Morgen moet burgemeester De Padt toegeven dat er eigenlijk geen offici ële raming van het verlies van het openhouden van het zwembad is. Daar de redders werkloos waren, kregen ze de opdracht om een kostenraming te maken. De Padt: ‘De redders waren technisch werkloos en hadden daar dus tijd voor. Een extern studiebureau inhuren zou onze stad heel veel geld hebben gekost.’

De actievoerders twijfelen hard aan het verhaal van De Padt en onderstrepen dat het zwembad sinds geruime tijd werd verwaarloosd en dat de centen naar twee peperdure projecten — een nieuwe sporthal en een kenniscentrum — moet gaan. Daarnaast gaat er ook nog flink wat geld naar allerlei wielerevenementen met de nodige randactiviteiten. ‘Dit is nodig voor de uitstraling van de stad.’ Riposteert De Padt.

Volgens de actievoerders moet de burgemeester opletten dat hij de onvrede in het stadscentrum niet in de hand werkt. In Geraardsbergen zijn er veel proteststemmen. ‘Als je de stemmen van Vlaams Belang en Alternatief, een soort Forza Geraardsbergen, samentelt kom je ook al aan 17 procent. Als we niet opletten, dreigt hier eenzelfde scenario als in Ninove. Dan kunnen we ons hier ook afvragen hoe het komt dat ‘plots’ extreemrechts de grootste is geworden.’

Onwaarheden en leugens
PVDA Geraardsbergen is gechoqueerd door de lichtzinnigheid waarmee het stadsbestuur besliste om het openluchtzwembad Den Bleek te sluiten. “Er komen dankzij actiegroep ‘Den dok blijft!’ steeds meer details boven over hoe die beslissing tot stand kwam, en onze conclusie is meer dan ooit dat de sluiting ongegrond is, en gebaseerd op onwaarheden”, zegt Nick Dobbelaere, voorzitter van PVDA Geraardsbergen.

PVDA Geraardsbergen roept het stadsbestuur en de burgemeester ondubbelzinnig op om hun koppigheid te laten varen en te stoppen met leugens de wereld in te sturen, en vooral: om het zwembad zo snel mogelijk te openen.

“Het wordt tijd dat meneer De Padt en co hun vergissing inzien. De Geraardsbergenaar wil niet dat het openluchtzwembad dicht gaat. Nu blijkt ook nog dat de argumentatie gebaseerd is op leugens en losse flodders. Onze conclusie is duidelijk: den open dok moet weer open. Het is een ontmoetingsplek in het stadscentrum waar jong en oud betaalbaar kan genieten van zon en water. Zoiets zonder reden sluiten is het domste wat je kunt doen als stadsbestuur”, besluit Nick Dobbelaere.

Julien Borremans