Duitsers domineren Artistic Cycling World Cup tweede ronde in Merelbeke

Het was bijna weer een perfecte freestyle-prestatie van de drievoudige UCI Artistic Cycling World Champion Lukas Kohl op het tweede UCI Wereldbeker-toernooi van het seizoen, in Merelbeke (Belgi ë). Het zou perfect zijn geweest als een rebound hem niet vertraagde tijdens een stuurhandstand. Maar “de rest van mijn optreden was goed”, bevestigde Kohl, die tevreden was met zijn resultaat in het licht van de onregelmatige vloer: 190,29 punten. Het was genoeg om op comfortabele wijze de tweede UCI Wereldbeker overwinning van het jaar voor Lukas Burri (Uzwil, Zwitserland – 174.80 punten), Marcel Jüngling (Dornbeim, Duitsland – 168.99 punten) en Moritz Herbst (Wendlingen, Duitsland) op 159.25 punten te behalen.

Er waren geen absolute topresultaten in Merelbeke, maar er waren goede prestaties, vooral van de leidende Duitse renners. Wereldkampioenschappen zilveren medaillewinnaar Milena Slupina (Bernlohe, Duitsland) was de beste in de damescompetitie. Ze won met 189.18 punten duidelijk voorsprong op de regerende UCI Wereldbeker overall winnaar uit 2018, Maren Haase (Hoffnungsthal, Duitsland) met 172.39 punten. Ondanks het verzamelen van vele conclusies trok de top-geplaatste UCI Wereldkampioen Iris Schwarzhaupt (Stuttgart, Duitsland) de Duitse triomf met 170,12 punten.

De dameswedstrijd werd gekenmerkt door de pensionering van een van de favorieten slechts een paar dagen voor het WK in Merelbeke. Adriana Mathis uit Meiningen, Oostenrijk, had in februari de derde plaats behaald in de eerste ronde in Praag en brak door de Duitse falanx. Maar een paar dagen geleden kondigde de UCI Wereldkampioen 2015 het einde van haar carrière aan op haar Facebook-account: “Na een prachtige 18 jaar in de sport van het artistiek wielrennen, zal ik mijn actieve carrière be ëindigen en nieuwe persoonlijke en professionele uitdagingen aangaan,” zei Mathis.

Het verrassingssucces van de dag in Belgi ë kwam van het Duitse stel Selina Marquardt en Helen Vordermeier (Oberjesingen). Met 130,87 punten versloegen ze de regerende UCI Wereldkampioenen Lena en Lisa Bringsken (Böhl-Iggelheim), die 127,17 punten scoorden. De zilveren medaillewinnaars van de UCI Wereldkampioenschappen Sophie Nattmann en Caroline Wurth (Gutach) moesten zich ook achter Marquardt / Vordermeier opstellen. Hun 113.06 punten waren genoeg om de laatste podiumpositie te veroveren. Het Zwitserse paar Nathalie Steinemann en Irina Christinger (Schaffhausen) kwamen in de buurt met 111.61 punten.

Het boeiende duel in de Mixed Pairs zag ook een beslissend Duits stel. De Europese kampioenen Patrick Tisch en Nina Stapf (Magstadt) waren begonnen met precies dezelfde waarde als het Zwitserse gemengde duo Lukas Burri en Fabienne Hammerschmidt (Uzwil): 163,90 punten. Maar het was Tisch / Stapf die uiteindelijk de overwinning behaalde met 157,94 punten, bijna 11 punten meer dan de koplopers Burri / Hammerschidt van de Wereldkampioenschappen. De derde plaats ging voor het eerst naar Oostenrijk: met 141,43 punten lieten Marcel Schnetzer en Katharina Kühne (Höchst) zien dat ze nog steeds behoren tot ’s werelds toplaag na een blessure van een jaar.

In de ACT4-competitie streden slechts twee teams, beide uit Duitsland, deze keer. Het enigszins favoriete dameskwartet van Julia Dörner, Annalena Vollbrecht, Annamaria Milo en Ramona Ressel (Steinhöring / 183.85 punten) werden verslagen door het gemengde team van Lukas Kayko, Roxanne Ludwig, Vanessa Wörner en Eva Zimmermann (Denkendorf / 187.47 punten).

Het UCI Artistic Cycling World Cup 2019 verhuist naar Bokod, Hongarije, met de derde ronde in augustus.