Spelleke van Lierde. Medewerkers en spelers.

Ambiance en leute op het volksfeest ter gelegenheid van het jubileum van ’t Spelleke van Lierde.

Spelers, medewerkers Spelleke van lierdeTerwijl de laatste deelnemers aan de Serge Baguet Classic de OC De Lier site verlieten verschenen bij mondjesmaat de sympathisanten van ’t Spelleke van Lierde op het Gemeenteplein. Zij kwamen om met z’n allen de vijfentwintigste verjaardag van het satirisch Lierdes poppenspel te vieren.

Er waren twee optredens voorzien. Men kon deelnemen aan een ballonwedstrijd, met biologische afbreekbare ballonnen. Spijs en drank kon men bekomen aan diverse foodtrucks. En voor de kleinsten stond er een springkasteel opgesteld.

ATMID tijdens het jubileum Spelleke van LierdeATMID

Om 18u00 opende de coverband ATMID de avond. Met zowel atypische als  typische covers in een nieuw jasje en muzikale verassingen brachten ze er vlug de nodige ambiance in. Tijdens hun optreden kwamen er gestaag nieuwe toehoorders bij en liep het pleintje vol.

Gelegenheidstoespraken.

Toespraken op jubileum Spelleke van LierdeTussen de beide optredens in hielden de voorzitter van ‘t Spelleke, Filip De Graeve en burgemeester Jurgen Soetens beiden een korte toespraak.

De voorzitter schetste in ’t kort de geschiedenis van het Lierdes poppenspel en dankte tevens alle medewerkers van toen en nu. Zonder de schrijver, poppenspelers, decorbouwers, geluidsmannen, cateringploeg en alle andere vaste en sporadische medewerkers zou ’t Spelleke niet bestaan.

Burgemeester Soetens, die zelf ook al omgetoverd werd in een poesjenel van ’t Spelleke, sprak over het belang van dit satirisch poppenspel in het Lierdes dorpsleven. Alle actualiteiten, gebeurtenissen, echte of verzonnen toestanden passeren jaarlijks de revue. En het zijn natuurlijk vooral de politiekers die op de korrel genomen worden. De Lierdenaars willen al eens goed lachen met de stoten die anderen uithaalden en niet in het minst met deze van zichzelf.  Ook gaf hij een overzicht van de beroemde persoonlijkheden, dorpsfiguren en lokale politiekers die in de periode van 25 jaar als poesjenel in ’t Spelleke vereeuwigd werden. Hij noemde ze allemaal klakkeloos op maar, per toeval of niet, vergat hij toch één van zijn vrouwelijke schepenen te vernoemen. Volgens de burgemeester was het een vergetelheid doch ik heb het vermoeden dat hij het met opzet deed. Misschien wel om zeker te zijn vernoemd te worden in de volgende editie van ’t Spelleke. Afwachten dus.

optreden Fifties Fever op jubileum Spelleke van LierdeFifties Fever

Omstreeks 21u00 was het de beurt aan Fifties Fever om de boel op stelten te zetten. Deze “retro band” nam de aanwezigen mee naar een tijd waarin de mannen nog galant, de vrouwen onovertroffen en de muziek nog onweerstaanbaar was. Ze brachten wilde, rauwe, opzwepende, energieke, zotte Rock’n Roll, Rockabilly, Swing, Twist en Surf. Prachtige muziek en zang aangevuld met visual effects zoals een vuurspuwer en een burlesque danseres.

Poppen in de kast.

Vele aanwezigen waren toch wat teleurgesteld omdat ze gedurende gans de avond op het plein geen enkele pop te zien kregen. Diegene die op deze jubileumviering een stukje poppenkast verwacht hadden bleven in de kou staan want de poppen bleven letterlijk in de kast. De enige troost was dat er zich wel heel wat van de originele exemplaren tussen de aanwezigen bevonden. Ik heb zeker De pjieremeester, Ernanaken, Vekie, Den Bert, Melissa, Burgemeester Soetens, Lieveke Van der Staeten en Katelijneke Scheirlinckx gespot.