Geen mattentaarten door extreme hitte.


Geraardsbergen. Er zullen in Geraardsbergen een paar dagen geen mattentaarten worden verkocht. Door de hitte van de komende dagen kan de kwaliteit van dit topproduct niet worden gegarandeerd. Bakker Nevens: ‘We verkopen liever geen mattentaarten, dan droge en minder goed smakende baksels.’

Woens- en donderdag zullen er bij een aantal bakkers geen mattentaarten te koop zijn. De hitte van de komende dagen gooit roet in het eten. Bakker Pascal Nevens: ‘In deze hitte is het onmogelijk om de topkwaliteit van het topproduct te garanderen. De deeg wordt te kleverig, waardoor die moeilijk te bewerken is. Daardoor komen er gaten in de taart. Als het buiten flink boven de dertig graden gaat, dat lopen de temperaturen in de bakkerij snel boven de vijftig graden. Dit is onwerkbaar. Bovendien is het moeilijk om eiwit te kloppen in deze temperatuur.’ Bovendien drogen de mattentaarten in de winkel verder uit, waardoor ze te droog worden.

’s Nacht koelt het onvoldoende af en blijft het onwerkbaar. Bakker Nevens wijst erop dat het niet de eerste keer is dat er geen mattentaarten worden gebakken. ‘Vorig jaar hebben we ook een dag geen mattentaarten gebakken. We zijn dus niet aan ons proefstuk toe.’ Vanaf vrijdag dalen de temperaturen en kan het wereldberoemd streekproduct in Geraardsbergen weer worden gekocht.

Julien Borremans