Stedenbouwkundige vergunning voor rechttrekking N42 is afgeleverd.

De werken kunnen binnenkort van start gaan.


Geraardsbergen/Zottegem. De stedenbouwkundige vergunning voor de rechttrekking van de N42 tussen Godveerdegem en Steenhuize-Wijnhuize is afgeleverd. Na 40 jaar disputten tussen voor- en tegenstanders kunnen de werken eindelijk van start gaan. Sylvie Syryn, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer: ‘We kunnen de aanbestedingsprocedure afronden en het archeologisch onderzoek, dat de werken voorafgaat, starten.’

Het traject…
Tussen de rotonde in Zottegem en de Witte Brug aan de huidige flitspaal wordt de N42 in het bestaande trac é heraangelegd. De N42 zal uit één rijstrook in elke rijrichting tellen, geflankeerd door twee ventwegen. Deze ventwegen dienen als ontsluiting van woningen en bedrijven langs de N42. Tussen de Witte Brug en Ascoop komt er een nieuw trac é. Om het verkeer zo snel mogelijk te laten doorstromen, zal de N42 enkel aan de Schipstraat kunnen worden op- of afgereden.

Tussen de Vossenhoek en de Gentweg (N42b) komt er een ventweg voor fietsers, voetgangers en tractoren. Aan de andere kant komt er een korter traject. Sylvie Syryn: ‘Fietsers en voetgangers kunnen onmiddellijk na de werken gebruik maken van het dubbelrichtingsfietspad en de N42b, die na de werken een rustige, lokale, doodlopende weg zal zijn. Daarnaast hebben we gekeken waar er nog ontbrekende schakels zijn voor de zwakke weggebruiker. Daar plannen we een volledig nieuw fiets- en voetpadennetwerk zodat de dorpskernen van Steenhuize-Wuinhuize en Sint-Lievens-Esse via zeer korte fietsvriendelijke routes met elkaar verbonden blijven. En er worden tunnels en oversteekplaatsen voorzien voor amfibie ën en zoogdieren.’

Verzet tegen geplande aanleg.
Verschillende actiecomit és — waaronder vzw ’t Uilekot en vzw Climaxi — blijven zich tegen de geplande (her)aanleg van de N42 verzetten. ‘We willen er u op wijzen dat wij ons het recht voorbehouden om het volledige herstel van de oorspronkelijke toestand te eisen voor de rechtbank, indien u de werken voorbarig lanceert, zonder afwachting van de resultaten van lopende en mogelijk toekomstige procedures. Wij brengen alvast onze advocaten op de hoogte van dit nieuws en geven hen bij deze de opdracht de situatie van nabij in het oog te houden.’

Julien Borremans

X