Autovrije Zondag in Zottegem: alle activiteiten op een rijtje

In de binnenstad van Zottegem is er komende zondag 22 september geen plaats voor de auto.

Nadat vorig jaar besloten werd tot algemene afgelasting van alle voorziene activiteiten omwille van het slechte weer dat werd voorspeld, wordt nu voor de tweede keer een autovrije zondag georganiseerd, van 12 tot 18 uur, en hiervoor zullen alle straten in het stadscentrum alsook een aantal straten aan de rand ervan parkeer- en verkeersvrij gemaakt worden zodat men er vrij zal kunnen spelen, fietsen, wandelen, rolschaatsen, touwtjespringen. Een overzicht van de speciale verkeersmaatregelen die hiervoor zullen genomen worden, vindt u in een afzonderlijk artikel.

Ter gelegenheid van deze autovrije zondag worden ook de drie hoofdactiviteiten die vorig jaar voorzien waren, opnieuw geprogrammeerd en daarnaast vinden er ook nog een aantal randactiviteiten plaats. Wij zetten ze voor u allemaal op een rijtje:

RAINBOWRUN

Een loop (geen wedstrijd) van 5 km met vertrek om 13u30 op de festivalweide Bevegemse Vijvers en aankomst in het Egmontpark. Onderweg krijgen de deelnemers op een zestal plaatsen wolken van gekleurd poeder over zich heen zodat ze er aan het einde van het parcours zullen uitzien als een echte regenboog. Deelnemen aan deze Rainbowrun kost 5 euro en bij inschrijving (ter plaatse vanaf 12u30) kan vrijblijvend ook nog 2 euro geschonken worden aan de organisatie Think Pink ter ondersteuning van borstkankerpati ënten. Het loopparcours: Bevegemse Vijvers, Kastanjelaan, Kastanjesteeg, H. Hartplein, Welzijnstraat, Lyceumstraat, Broeder Mareslaan, spoorwegtunnel, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Neerhofstraat, Kasteelstraat, Egmontpark, Leirensweg, terug Kasteelstraat, F. Bogaertstraat, Hoogstraat, Meerlaan, Molenstraat, parking Sanitary, Kazernstraat, Kleine Nieuwstraat, Van Aelbrouckstraat, terug Kazernstraat, Nieuwstraat, Stationsstraat, Zavel, Hoogstraat, Markt en Heldenlaan naar het eindpunt in het Egmontpark.

VINGERVERVEN

Nadat twee jaar geleden een gooi gedaan werd naar het wereldrecord ‘langste straatkrijttekening’ volgt er nu een wereldrecordpoging ‘grootste vingerverfschilderij’. Kinderen kunnen hiervoor vanaf 13 uur op de Markt terecht om er onder begeleiding van leerkrachten van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst een reuzengrote Egmontfiguur van 31 vierkante meter te ‘vingerverven’ (20 flessen van 750 ml voorzien). Het huidige wereldrecord bedraagt 28,98 vierkante meter.

PARKEERVAK PIMPEN

Bedoeling is de mensen te laten ontdekken wat met de ruimte van één parkeervak kan gedaan worden door aan zo’n parkeervak een andere, leuke en creatieve invulling te geven: poppen- en straattheater, muziek, grime enz. Hiervoor kan van 13 tot 17 uur in de Stationsstraat van alle parkeervakken gebruik gemaakt worden.

RANDACTIVITEITEN

– In de Musselystraat zal het Fietspunt (naast de fietsenstalplaats) uitzonderlijk open zijn. Fietsbanden worden er gratis opgepompt en ook vindt er een verkoop van degelijke tweedehandse fietsen (met zes maanden garantie) plaats.

Op de Zavel kan een bezoekje gebracht worden aan een duurzame infostand van Fluvius (met gameconsoles) en kunnen kinderen zich uitleven op een springkasteel. Op de Markt kan men meedansen met een echte reus tijdens theatervoorstelling door Ultima Thule. Voor muzikale animatie wordt gezorgd door de Funfare en de Suzukiklas van de stedelijke muziekacademie.

De plaatselijke afdeling van de Fietsersbond die eind juni werd opgericht, zal met een stand aanwezig zijn in het begin van de Hoogstraat. Vandaar zal men ook kunnen meefietsen om 14u45 richting Boembekemolen aan het Mijnwerkerspad, heen en terug 12 km (met een gratis drankje als beloning).

РSamen met Autodelen.net en KVLV houdt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (BBSG) een bevraging rond mobiliteit. Deelnemen aan deze enqu̻te kan via www.vvsg.be/bevraging-mobiliteit-in-uw-buurt

Vermelden we tot slot nog dat omwille van de Autoloze Zondag het autobusstation verhuist op zondag 22 september van 0 tot 24 uur naar de achterkant van het treinstation waar haltes en standplaatsen zullen voorzien worden in de Broeder Mareslaan (zoals op kermisdagen). Voor de organisatie van deze Autovrije Zondag is  uit de stadskas zo’n 11.000 euro  opzijgelegd.

 

X