Paulus De Boskabouter wint 3de Gruute quiz Cultuurwerking

De groep ‘Paulus De Boskabaouter’ heeft vrijdag de 3de Gruute quiz van Cultuurwerking Sottegem in het ontmoetingscentrum van Strijpen gewonnen.

“Precies op tijd! “Precies op tijd!” Paulus de boskabouter”, aldus Olivier Van Rode, de voorzitter van Cultuurwerking Sottegem. “Vijftigers kennen ‘m allemaal van op de buis. Maar wie kon toen vermoeden dat hij zo’n kleine halve eeuw later Zottegemse geschiedenis zou schrijven? Cultuurwerking Sotteghem organiseerde dan met name zijn derde gruute Zottegem kwies, op 20 september 2019. Maar liefst vijfentwintig ploegen zakten af naar het OC Strijpen, om hun kans te wagen. De cultuurwerkers vuurden vragenreeks na vragenreeks op hen af. Het begon met de vrij moeilijke geschiedenisronde “Vandoaê ë lèine leen”, waarin tien gebeurtenissen gezocht werden, die op een 20ste september plaatsvonden.”

“Daarna, in de populaire ronde “wa nuus?”, moest men de weggelaten woorden aanvullen uit tien titels van artikeltjes die in de afgelopen julimaand in Nuus verschenen waren. Ronde drie bestond uit het herkennen van tien Zottegemse portretten, en ronde vier, met de ronkende titel “mizeere mizeere” handelde over tien gevallen van… miserie. Daarna volgde de traditiegetrouwe Zottegems-ronde, getiteld “vertèlselken”, die door de Bles-bolleboos Johan de Vleeschauwer met een gezapige Zottegems tongval voorgelezen werd. Na de pauze volgden nog vier rondes.”

“In “Zottegem blues” werden twintig woorden gezocht, die -al dan niet letterlijk- in de tekst van deze Miele-hit voorkomen. “Van a ien, van a twie ë, van a drije” betrof tien Zottegem-gerelateerde namen waarin de cijfers één tot negen, en nul voorkomen. “Marsènks en commersanten” peilde naar de kennis over de Zottegemse middenstand, en in de aartsmoeilijke slotronde “van ’t stroête” werd de betekenis van vijftien Zottegemse straatnamen uitgelegd. Als originele schiftingsvraag werd een heus stripverhaaltje voorgelegd, waarin verteld werd hoe Cultuurwerksters Cynthia Van Den Steen en Martine Van Herzeele van het ene Egmontstandbeeld, aan het kasteel, naar het andere op de markt keuvelen, en daarbij tal van culinaire stops inlassen. De kwissers moesten dan opgeven hoe lang het tweetal over de afstand gedaan had.”

“De jongerenploeg “Make Zottegem great again” ging aan de haal met twee troostprijzen, voor de laatste plaats bij de pauze en aan het einde. De drie dappere jongens Quinten Trossaert, Simon Quetstroey en Augustijn Van Rode zullen Cultuurwerking Sotteghem nog vaak vervloeken, terwijl ze zwoegen aan de legpuzzel van 1000 stukjes van het Egmontkasteel in Egmond aan den Hoef.”

“Aan de overzijde van het scorebord stonden de vier helden van de formatie “Paulus de Boskabouter”. Stefaan De Ganck, Peter Van Hecke, Pieter Willems en Dirk Coolens wonnen een Hotelcheque voor een overnachting in Hotel Zuiderduin, in Egmond aan Zee. Doe ze daar de groeten uit Zottegem!”

“Sponsor de Hoevebrouwers zorgde met twaalf grote flessen Maceckliersbier voor een mooie aanvulling op de prijzenpot, en leverde ook het allerlaatste vat “1568”, dat sterk in de smaak viel. Het Egmontjaar-biertje is nu dus volledig op. En Cultuurwerking Sotteghem kan beginnen aan de voorbereidingen van zijn vierde gruute Zottegem Kwies.”

X