Marcel de dove kater is vermist en mobiliseert 16.000 sympathisanten.

Gezocht: ‘Een dove, witte kater, Marcel genaamd.’

Bron: Facebook


Geraardsbergen. Marcel de dover kater woont al geruime tijd in de Nieuwstraat te Geraardsbergen. Sinds kort is hij spoorloos. Een zoekactie werd opgestart. Kattenadvies iVZW en Kattenbelletje vzw bereikten op Facebook meer dan 16.000 mensen, die hun medeleven en steun betuigden. De politie werd ingeschakeld en vrijwilligers liepen over daken op zoek naar Marcel. Dieren nemen steeds meer een centrale plaats in ons leven in en genieten steeds meer rechten. De liefde voor het dier krijgt steeds meer vaste vorm.

Een zoekactie voor Marcel
Op de sociale media circuleren honderden oproepen om Marcel de dove kater uit de Nieuwstraat te Geraardsbergen terug te vinden. Volgens zijn ‘huisgenoten’ zit hij al sinds enkele dagen ergens vast. Ze horen hem tot in de tuin wenen, maar kunnen niet echt lokaliseren waar hij klem zit. Zijn huisgenoten deelden in de buurt strooifolders uit, waarin een oproep stond om Marcel zo snel mogelijk terug te vinden.

Kattenadvies iVZW en Kattenbelletje vzw ondersteunden de oproep en konden in een mum van tijd op massale belangstelling rekenen. Meer dan 16.000 mensen betuigden hun medeleven en namen deel aan de zoektocht. Raf Van Duyse van o.a. Kattenadvies iVZW: ‘Samen met de politie belden we al aan in de buurt en liepen over daken, helaas. Nochtans hoorden de eigenaars tot voor kort Marcel wenen, krijsen… Wellicht zit hij ergens vast. Intussen hebben mensen zich al aangeboden om met drones te gaan speuren maar hier moeten we toch opletten dat we de privacy van de buurt niet in het gedrang brengen… Intussen zoeken we verder met onze beperkte middelen.’

Opsporing verzocht…
Intussen is het bericht op Facebook al honderden keren gedeeld. Heel wat mensen vertellen hun verhalen over een verloren gelopen huisdier, die ze al dan niet terugvonden. Op Facebook is er een heuse groep ‘Wor lopen de biestjes van giesberg nau e??’ die zich bezighoudt met het opsporen van verloren gelopen huisdieren.
De empathie voor dieren is de laatste jaren enorm toegenomen. Mishandeling van dieren wordt steeds meer openlijk afgekeurd. Dieren krijgen steeds meer rechten. Sinds kort kan zware mishandeling leiden tot een gevangenisstraf.

Hoe komt dat nu dat dieren steeds meer rechten genieten en op onze liefde kunnen rekenen? Volgens Steven Pinker — de auteur van het monumentale werk ‘The Better Angels of Our Nature’ — komt dat omdat onze wereld steeds beter en meer geweldloos wordt. Pinker: ‘De vreedzame samenlevingen waarin wij leven, zijn meestal ook rijker, gezonder, beter opgeleid, beter bestuur, vrouwvriendelijker en meer geneigd om handel te drijven.’ Het is dan ook logisch dat in onze samenleving dieren ook meer rechten krijgen. Dieren genieten een beter leven. Waarom ook niet?

Julien Borremans