‘Bellend vlak’ moet Zottegemse horeca toegankelijker maken rolstoelgebruikers

Oppositiepartij SP.A pleit voor een zogenaamd ‘bellend vlak’ om de Zottegemse horecazaken toegankelijker te maken voor rolstoelgebruikers.

Gemeenteraadslid Kurt De Loor legt uit: “Bij zo’n ‘bellend vlak’ wordt een wifi-bel aan de ingang van de zaak bevestigd. Een rolwagengebruiker of iemand met een buggy belt aan, een medewerker van de zaak opent de deur, plaatst het mobiel hellend vlak op de trapjes en de klant kan binnen.   Een heel mooi initiatief van VFG, vereniging voor personen met een handicap (Bond Moyson), dat reeds werd uitgerold in Gent en Sint-Niklaas. Iedereen zou moeten kunnen genieten van een drankje of een etentje in één van de horecazaken in onze stad,” laat Kurt De Loor weten. “Voor mensen in een rolwagen of met een buggy is dat echter nog steeds geen evidentie. Veel horeca- en handelszaken zijn niet echt aangepast. Dat is natuurlijk ook niet gemakkelijk, denk maar aan een historisch pand met trapjes bijvoorbeeld. Ook voor ouders of grootouders met een buggy is het vaak een uitdaging om een toegankelijke zaak te vinden. De voorbije legislatuur investeerden we al in het toegankelijk maken van onze openbare gebouwen en rolden we een plan uit om ook de stedelijke ontmoetingscentra aan te pakken. Wij stellen voor dat Zottegem intekent op het project van VFG en zaken die willen investeren in toegankelijkheid een duwtje in de rug geeft. Zij kunnen dan een ‘bellend vlak’ installeren met steun van VFG/Bond Moyson en de stad.”

Jeremy Henderick van VFG: “Zo’n ‘bellend vlak’ is een mobiel hellend vlak dat aan de ingang   van een zaak kan worden geplaatst om een drempel te overbruggen. Aan de buitenkant van de zaak wordt een wifi-bel geïnstalleerd. Een rolwagengebruiker of iemand met een buggy belt aan, een medewerker van de zaak opent de deur, plaatst het mobiel hellend vlak en de persoon kan gemakkelijk naar binnen. VFG begeleidt het proces, zorgt voor correcte offertes, helpt bij het verkrijgen van beschikbare subsidies en maakt reclame op hun website voor de toegankelijke zaken. Het stadsbestuur past financieel een stukje bij om het ‘bellend vlak’ zo betaalbaar te maken voor de lokale zaken. In Sint-Niklaas bijvoorbeeld kregen de horecazaken die mee instapten een ‘bellend vlak’ aan de vaste prijs van 100 euro, terwijl de re ële kostprijs zo’n 570 euro is.”

Joke Mariman juicht het initiatief alvast toe. “Met mijn elektrische rolstoel is het niet gemakkelijk om op caf é te gaan of te gaan shoppen. Vaak zijn er trapjes waar ik niet op kan, de deur is te zwaar om open te doen of in een winkel staan de rekken bijvoorbeeld in de weg van de ingang. Door dit initiatief kan ik aanbellen, dan halen ze het vlak en kan ik gemakkelijk binnenrijden. Zo kan ik zelfstandig op caf é gaan of eens gaan shoppen. Dat zou echt een wereld van verschil betekenen voor mij. Ik hoop echt dat het stadsbestuur hier echt snel werk van maakt.”