In memoriam: chauffeur onder invloed maait vier geneeskundestudenten van de baan in Oosterzele

Vandaag 10 jaar gelelden, maaide een chauffeur onder invloed van alcohol vier geneeskundestudenten van de baan. De gebeurtenis deed zich voor ter hoogte van de Vijverstraat in Moortsele. Drie van de vier studenten overleed, enkel Nicolas kon het navertellen.  

© Fonds Emille Leus  

De gebeurtenis sloeg in als een bom bij de vele Gentse studentenkringen. Wat het finale moment van een studentendoop diende te zijn, werd een nachtmerrie voor vele families. De vier studenten kregen de opdracht om van Gent naar Geraardsbergen te fietsen. De studentenkring voorzag hen van verlichting en en fluohesjes opdat zij hun weg veilig konden voortzetten. De voorzorgsmaatregelen mochten echter niet baten. Op 11 november 2009 werden Nicolas De Vos, Laetitia Vandevelde, Emilie Leus en Lauren De Cleyn aangereden door een onervaren chauffeur, die bovendien onder invloed was. Laetitia stierf ter plaatse, Lauren enkele uren later en Emilie nog twee dagen later, op 13 november. Nicolas raakte zwaargewond.

Na het afscheid probeerden de families het drama een plaats te geven en te verwerken. Dat resulteerde in het Fonds Emilie Leus, alsook een jaarlijks bezoek aan de plaats van het graf. Het ongeval heeft Nicolas sterk getekend. Na jaren stilzwijgen, deed hij zijn verhaal bij De Standaard. U kan de podcast hier beluisteren. Vorig jaar kwamen 300 mensen om in het verkeer.